SHAH ALAM - Pemuda Umno Johor mendesak bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamed untuk berhenti mempertikaikan serta memberi persepsi tidak benar tentang Bangsa Johor.

Ketua Pemudanya, Hahasrin Hashim berkata, kenyataan Mahathir tersebut akan menimbulkan lagi perpecahan di kalangan rakyat dan segregasi yang sudah ada pada hari ini.

“Cukuplah dengan situasi negara kita hari ini, perpaduan yang selama ini terjalin kian retak menanti belah, kerana percayakan guruh, habis air di tempayan dicurahkan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Semalam, Mahathir mengeluarkan kenyataan bahawa semangat kebangsaan negeri yang disemarakkan seperti bangsa Johor adalah tidak sihat untuk Malaysia dan boleh membawa kepada keruntuhan persekutuan.

Dalam pada itu, Hahasrin berkata, Pemuda Umno Johor kesal dengan kenyataan tersebut dan menolak pandangan negatif Mahathir mengenai Bangsa Johor.

“Tun Mahathir seharusnya jelas, bahawa bangsa yang bertamadun mempunyai identiti peradabannya tersendiri.

“Lipatan sejarah menunjukkan idea pembentukan Bangsa Johor ini telah sekian lama wujud malah roh dan semangatnya tidak pernah padam dalam menyatupadukan masyarakat daripada pelbagai kaum, agama dan budaya,” katanya.

Selain daripada itu, Hahasrin turut menyeru bangsa Johor agar terus bermuafakat menolak pihak-pihak yang cuba merosakkan gagasan perpaduan tersebut walau dengan apa cara sekalipun.

Tambahnya, Pemuda Umno Johor juga sentiasa menyokong dan bersama Sultan Johor Sultan Ibrahim Sultan Iskandar serta kepimpinan Menteri Besar Johor, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin dalam menerajui negeri berkenaan.

“Tun Mahathir seharusnya lebih faham tentang betapa pentingnya muafakat dan perpaduan dibawa oleh Baginda dan kepimpinan Johor khususnya dalam keadaan negara kita yang seringkali diusik api perkauman oleh pihak tidak bertanggungjawab,” katanya.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KOTA BHARU - Kenyataan Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar mengenai penarikan balik darjah kebesaran kepada Husam Musa, Wan Rahim Wan Abdullah dan Tun Mahathir Mohamad hanya memperlihatkan sikap pembangkang yang egois.
  • PEKAN - Umno Pekan optimis mampu mampu meraih majoriti 40,000 undi untuk PRU14 sekaligus mengekalkan Parlimen Pekan sebagai kubu parti berusia 72 tahun itu.
  • MELAKA - Umno dan BN mempunyai rekod baik dan konsisten dalam menyalurkan pelbagai bentuk bantuan dan sumbangan kepada rakyat tanpa mengira fahaman politik, agama atau bangsa, kata Pengerusi Biro Kebajikan Umno, Datuk Dr Shamsul Anuar Nasarah.
  • SHAH ALAM - "Pas tidak perlu menunggu sehingga selepas PRU14 untuk jadi kuasa penentu apabila pilihan hati sudah dizahirkan dalam menentukan siapa bakal menteri besar Selangor selepas PRU14," sindir Ahli Parlimen Pokok Sena Datuk Mahfuz Omar.
  • SHAH ALAM - Orang Melayu tetap bersama dalam perjuangan parti keramat Melayu itu, walaupun terdapat pemimpin tertingginya yang keluar daripada parti.