Polis Pulau Pinang iringi bekas PM Thailand bercuti untuk keselamatan

Thaksin dan Yingluck menaiki beca ketika melawat Pulau Pinang. Gambar kecil: Mohd Shuhaily
Thaksin dan Yingluck menaiki beca ketika melawat Pulau Pinang. Gambar kecil: Mohd Shuhaily
A
A
A

GEORGETOWN - Polis Pulau Pinang menegaskan bahawa penugasan beberapa anggota untuk mengiringi bekas Perdana Menteri Thailand, Thaksin Shinawatra dan adik perempuannya, Yingluck Shinawatra ketika bercuti di negeri tersebut adalah atas faktor keselamatan.

Ketua Polis Pulau Pinang, Datuk Mohd Shuhaily Mohd Zain berkata, penugasan itu adalah untuk menjamin keselamatan dua individu yang dikenali itu selain mengelakkan perkara tidak diingini berlaku ke atas mereka.

Menurut Mohd Shuhaily, isu tersebut tidak perlu dipolitikkan kerana polis hanya menjalankan tugas dalam aspek menjaga keselamatan.

"Penugasan mengiringi memang ada. Mereka berdua adalah individu dikenali dan orang berkepentingan kerana kedua-duanya bekas Perdana Menteri Thailand.

"Pihak polis memberi kawalan keselamatan kerana bimbang kemungkinan jika ada pihak berniat tidak baik terhadap mereka. Polis menjalankan tugas demi keselamatan, tiada isu lain," katanya dalam sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Daerah Timur Laut di sini, pada Jumaat.

Kata Mohd Shuhaily, sekiranya perkara tidak diingini berlaku ke atas Thaksin dan Yingluck, semua pihak akan menuding jari kepada polis kerana gagal menjaga keselamatan orang awam.

"Jika berlaku apa-apa, semua orang akan salahkan polis kerana gagal menjaga keselamatan awam termasuk pelancong luar. Semua pihak akan bercakap mengenai keselamatan Pulau Pinang dan negara kita.

"Saya jaga Pulau Pinang. Oleh itu, adalah menjadi tanggungjawab saya untuk memastikan keselamatan di sini terjamin," katanya.

Artikel Berkaitan:

Sejak dua hari lalu, Thaksin dan Yingluck dilihat berada di Pulau Pinang dipercayai untuk bercuti selepas Yingluck memuat naik 16 keping gambar di Facebooknya, pada Khamis.

Dalam hantaran itu, mereka dilihat menikmati pelbagai jenis makanan tempatan serta merakam gambar dengan beberapa mural serta seni lukisan dinding terkenal di Lebuh Armenian.

Dalam catatan di Facebooknya itu, Yingluck berkata, ia merupakan lawatan kedua beliau ke Pulau Pinang selepas sekian lama akibat penularan Covid-19.

Pasangan adik-beradik itu hidup dalam buangan selepas digulingkan dalam rampasan kuasa tentera.