KUALA LUMPUR - Semua ahli Parlimen Umno perlu berani membuat undi tidak percaya kepada Perdana Menteri,  Datuk Seri Najib Tun Razak jika mahu dipilih lagi dalam PRU akan datang. 

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, pemimpin Umno perlu berani bertindak jika mereka sayangkan parti. 

"Kita nak singkir Najib sahaja, BN kekal, tetapi beliau tidak akan letak jawatan. Jika undi tak percaya mahu berjaya, MP Umno yang setia kepada parti perlu sokong undi tidak percaya. 

"Lepas itu kerajaan Najib akan jatuh. Kerajaan selepas itu perlu BN kerana BN ada majoriti," katanya kepada pemberita ketika turun ke Pasar Seni sebentar tadi bersama isterinya, Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali. 

Menurut Mahathir lagi, perhimpunan Bersih 4.0 tidak mungkin boleh menurunkan Najib melainkan dengan undi tidak percaya yang dibuat ahli Parlimen.  

"Saya minta MP Umno sedia (undi tidak percaya). Saya melihat demonstrasi terhadap Presiden Guatemala, mereka demonstrasi berhari-hari, tapi dia tidak berundur. 

"Sokong MP anda, jika tidak sokong undi tak percaya, kami tidak akan undi sebagai MP lagi. Sekarang ini tugas rakyat utk menjadikan negara ini ditadbir tanpa rasuah," katanya.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • JOHOR BAHRU - Persatuan Dewan Perniagaan dan Industri India Malaysia (MAICCI) hari ini menyuarakan kebimbangan kemungkinan kaum India di negara ini disisih daripada arus kemajuan ekonomi sekiranya Tun Dr Mahathir Mohamad diberi peluang untuk memerintah negara sekali lagi.
  • SHAH ALAM - Ketua Setiausaha Sekretariat Pakatan Harapan, Datuk Saifuddin Abdullah mempersoalkan kriteria diguna pakai Timbalan Presiden Pas, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man dalam membuat penilaian terhadap bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.
  • PETALING JAYA - Pengerusi Pakatan Harapan, Tun Dr Mahathir Mohamad sedia mendengar sebab-sebab bantahan daripada kepimpinan PKR Selangor berhubung isu penolakan beliau sebagai calon perdana menteri Pakatan Harapan.
  • PASIR SALAK - Pemimpin Umno perlu bersikap profesional dan tidak terlalu memperbesarkan isu pemilihan Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai perdana menteri oleh Pakatan Harapan, kata Ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman.
  • KLANG - Pengumuman Pengerusi Pakatan Harapan (Harapan), Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai calon Perdana Menteri diakui memang mengejutkan sebahagian kecil penyokong dalam PKR Selangor.