KUALA LUMPUR - Semua ahli Parlimen Umno perlu berani membuat undi tidak percaya kepada Perdana Menteri,  Datuk Seri Najib Tun Razak jika mahu dipilih lagi dalam PRU akan datang. 

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, pemimpin Umno perlu berani bertindak jika mereka sayangkan parti. 

"Kita nak singkir Najib sahaja, BN kekal, tetapi beliau tidak akan letak jawatan. Jika undi tak percaya mahu berjaya, MP Umno yang setia kepada parti perlu sokong undi tidak percaya. 

"Lepas itu kerajaan Najib akan jatuh. Kerajaan selepas itu perlu BN kerana BN ada majoriti," katanya kepada pemberita ketika turun ke Pasar Seni sebentar tadi bersama isterinya, Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali. 

Menurut Mahathir lagi, perhimpunan Bersih 4.0 tidak mungkin boleh menurunkan Najib melainkan dengan undi tidak percaya yang dibuat ahli Parlimen.  

"Saya minta MP Umno sedia (undi tidak percaya). Saya melihat demonstrasi terhadap Presiden Guatemala, mereka demonstrasi berhari-hari, tapi dia tidak berundur. 

"Sokong MP anda, jika tidak sokong undi tak percaya, kami tidak akan undi sebagai MP lagi. Sekarang ini tugas rakyat utk menjadikan negara ini ditadbir tanpa rasuah," katanya.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • ALOR SETAR - Umno didakwa cuba menerapkan elemen diktator dalam pemerintahannya apabila bendera dan lagu parti itu perlu dikibar dan dinyanyikan oleh pelajar sekolah.
  • ALOR SETAR - Pengerusi Pakatan Harapan, Tun Dr Mahathir Mohamad menegaskan beliau bukannya menghina orang Bugis, sebaliknya hanya merujuk kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai ‘lanun Bugis’.
  • PUTRAJAYA - Masyarakat Bugis di Malaysia hari ini mendesak Tun Dr Mahathir Mohamad memohon maaf dan menarik balik kenyataannya yang menyifatkan Bugis sebagai lanun.
  • SHAH ALAM - Tindakan ahli politik yang menggunakan sekolah sebagai medan berpolitik adalah sesuatu yang tidak harus dilakukan.
  • JOHOR BAHRU - Pengerusi Pakatan Harapan (Harapan), Tun Dr Mahathir Mohamad menyifatkan keengganan pihak berkaitan meluluskan penubuhan rasmi parti itu sebagai strategi politik pihak kerajaan.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.