KOTA BHARU - Kolej Islam Antarabangsa Sultan Ismail Petra (Kias) dan Urusetia Belia dan Sukan (U-Bes) Kelantan memutuskan beberapa resolusi berhubung anak tidak sah taraf atau anak luar nikah.

Ketua Jabatan Al-Syariah Kias, Zulqarnain Hassan berkata, beberapa resolusi berkenaan adalah menyokong dan memberikan cadangan kepada jabatan berkaitan supaya menyelesaikan masalah anak tidak sah taraf.

“Antara resolusi berkenaan ialah mahu pihak berkaitan berpegang dengan pendapat Jumhur Ulama dalam isu penasaban (keturunan) anak zina atau anak luar nikah iaitu tidak boleh di ‘bin’ atau di ‘binti’ kan kepada lelaki yang menghamilkan ibunya.

“Kias dan U-Bes juga menyokong keputusan Majlis Fatwa Kebangsaan yang memutuskan bahawa anak zina atau luar nikah sama ada diikuti dengan perkahwinan kedua pasangan ibu bapanya atau tidak hendaklah di ‘bin’ atau di ‘binti’ kan kepada Abdullah,” katanya selepas Wacana kedudukan Anak Tak Sah Taraf di Malaysia, di sini.

Wacana tersebut dibentangkan Ketua Hakim Syarie Terengganu, Datuk Ismail Yahya (Kedudukan Anak Tak Sah Taraf Di Dalam Undang-undang Kekeluargaan Islam di Malaysia serta Implikasi Sosial), Pensyarah Jabatan Al-Syariah Kias, Dr Abdul Basit Abdul Rahman (Kajian Terhadap Fatwa-fatwa Tentang Isu Anak Tak Sah Taraf dan Timbalan Ketua Eksekutif Hal Ehwal Pelajar Kias, Dr Mohd Azhar Abdullah (Anak Tak Sah Taraf Pada Zaman Permulaan Islam: Kajian Kes dan Penyelesaiannya).

Majlis perasmian penutup dilakukan oleh Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Insan, Belia, Sukan dan Badan Bukan Kerajaan (NGO), Datuk Abdul Fattah Mahmood.

Zulqarnain yang juga Pengerusi Wacana Khas Kedudukan Anak Tak Sah Taraf di Malaysia berkata, pihaknya turut menyokong pendapat membenarkan seorang perempuan yang hamil daripada perbuatan zina untuk berkahwin dengan lelaki yang menghamilkannya.

“Melalui perkahwinan ini, ia dapat menasabkan anak yang dilahirkan selepas tempoh enam bulan dua lahzoh (saat) dari tarikh akad nikah kepada lelaki yang menjadi suaminya itu,” katanya.

Kata beliau, pihaknya turut menyarankan kepada hakim dalam membuat keputusan bagi kes-kes yang tiada dalam enakmen Mahkamah Syariah perlu merujuk kepada masalah anak tersebut disebabkan kuasa penentu dalam menentukan nasab ‘Anak Tak Sah Taraf’.

“Pihak mahkamah digesa mengambil tindakan segera dalam isu ‘Anak Tidak Sah Taraf’ dengan meneliti bukti-bukti yang ada dan mengesahkannya supaya ia tidak tertangguh terlalu lama.

“Semua pihak juga terutama pihak berkuasa perlu mengadakan kempen kesedaran kepada masyarakat bagi membetulkan tanggapan silap mereka mengenai kedudukan anak tidak sah taraf yang sebenarnya,” kata Zulqarnain.

Selain itu, kata beliau, pihaknya mencadangkan pihak Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) membuat pengasingan istilah antara ‘Anak Tak Sah Taraf’ mengikut syarak dan ‘Anak Tak Sah Taraf’ mengikut undang-undang.

“JPN juga perlu menyemak semula prosedur urusan pendaftaran ‘Anak Tak Sah Taraf’ baik dari segi syarak atau undang-undang (perkahwinan luar negara),” katanya.

Beliau turut menyarankan supaya keluarga angkat yang menerima ‘Anak Tak Sah Taraf’ mempunyai kesedaran supaya menjaga batasan aurat dan pergaulan dan berusaha mendapatkan taraf mahram  (melalui penyusuan).

Pihaknya menggesa pelaksanaan Syariah secara menyeluruh di dalam masyarakat dan negara sebagai satu-satunya penyelesaian kepada segala masalah.

Pada masa sekarang, JPN menetapkan bagi anak luar nikah atau anak tidak sah taraf, dia boleh di ‘bin’ atau di ‘binti’ kan dengan nama Abdullah atau boleh memilih salah satu nama dalam 99 nama Asma Al-Husna selain nama bapa atau datuk kedua-dua belah pihak keluarga bayi berkenaan.