X

Kindly register in order to view this article
!

Isnin | 29 November 2021

Empat lagi kluster baharu Covid-19 dikesan

Dr Noor Hisham
A
A

KUALA LUMPUR - Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) hari ini mengesan empat lagi kluster baharu Covid-19 melibatkan tiga kluster di Sabah dan satu di Kelantan.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, di Sabah, Kluster Liawan di Keningau membabitkan kes indeks (ke-37,553) dikenal pasti positif Covid-19 hasil saringan individu bergejala pada 5 November lepas dan telah dimasukkan ke Hospital Keningau.

Hasil saringan kontak rapat telah mengesan sebanyak 23 lagi kes positif Covid-19 dan mereka dimasukkan ke Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19 Berisiko Rendah Keningau, Sabah.

“Sehingga 12 tengah hari ini, 95 individu telah disaring dengan 24 kes dikesan positif termasuk 11 kes baharu manakala 17 individu masih menunggu keputusan,” katanya pada sidang akhbar perkembangan Covid-19 di Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) di Putrajaya hari ini.

Kluster kedua di Sabah iaitu Kluster Tatahan dikesan di Kota Kinabalu membabitkan kes indeks (ke-32,597) telah dikenal pasti positif Covid-19 hasil saringan individu bergejala pada 1 November lepas, kata Dr Noor Hisham.

Beliau berkata, saringan kontak rapat juga telah mengesan 17 lagi kes positif Covid-19 dengan kesemuanya dimasukkan ke Hospital Wanita dan Kanak-Kanak Sabah di Likas serta Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19 Berisiko Rendah di Kota Kinabalu.

“Sehingga 12 tengah hari ini, sejumlah 28 individu telah disaring dengan 18 kes dikesan positif termasuk 10 kes baharu,” katanya.

Kluster ketiga pula iaitu GK Tawau dikesan di Tawau, Sabah dengan kes indeks (ke-12,923) dikenal pasti positif Covid-19 hasil saringan individu bergejala pada 6 Oktober lepas manakala saringan kontak rapat telah mengesan sebanyak 48 lagi kes positif Covid-19 dan mereka dimasukkan ke Hospital Tawau.

“Sehingga 12 tengah hari ini, 168 individu telah disaring dengan 49 kes dikesan positif termasuk dua kes baharu manakala 78 individu masih menunggu keputusan,” katanya.

Dr Noor Hisham juga berkata, Kluster Kube telah dikesan di Kota Bharu dan Tanah Merah di Kelantan yang mana kes indeks (ke-40,206) telah dikenal pasti positif Covid-19 hasil saringan individu bergejala pada 7 November lepas.

Saringan kontak rapat telah mengesan sebanyak sembilan lagi kes positif dan kesemua kes telah dimasukkan ke Hospital Tumpat dan Hospital Raja Perempuan Zainab II.

“Sehingga 12 tengah hari ini, 61 individu telah disaring dan 10 kes dikesan positif Covid-19 termasuk sembilan kes baharu manakala lima individu masih menunggu keputusan,” katanya. - Bernama

[LIVE] Sidang media harian Ketua Pengarah Kesihatan

[LIVE] Sidang media harian Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berhubung perkembangan terkini Covid-19 di Malaysia

Posted by Sinar Harian on Tuesday, November 10, 2020


Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!