KUALA LUMPUR - Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berharap Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak akan memanggil Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) tahun ini walaupun adanya banyak perayaan mulai bulan depan hingga awal 2013.

Spekulasi meramalkan PRU13 kemungkinan September ini ataupun awal tahun depan.

"Tidak salah kita adakan PRU tahun ini. Memang banyak perayaan dalam masa terdekat seperti Hari Raya Aidilfitri dan ibadah haji, tetapi apa salahnya?"
kata beliau semasa merasmikan Persidangan Perwakilan Umno Bahagian Batu 2012 hari ini.

Timbalan Presiden Umno dan Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) ini menambah, PRU13 tidak harus dilengah-lengahnya hingga ke tahun depan.

"Kalau boleh, biarlah PRU diadakan tahun ini juga. Tak kisahlah bulan berapa sekalipun," ujar beliau.

Katanya, apabila sudah sampai waktunya, pasti PRU akan diadakan.

"Kita perlu tumpukan segala persiapan di setiap bahagian.

"Pemimpin setiap bahagian mesti rajin dan turun padang untuk mendengar masalah rakyat. Jangan sampai rakyat berasa terabai," tambah beliau.

Beliau yang juga Pengerusi Umno Wilayah Persekutuan berkata, setiap pemimpin tidak boleh mengambil sikap 'tutup telinga', sebaliknya harus terus berbincang bagi memastikan rakyat terus mendapat bantuan sewajarnya.

"Kita bersikap adil dan saksama kepada semua rakyat tanpa mengira parti yang diwakili. Ini kerana semata-mata kerana rakyat. Itu janji kita," katanya.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KUALA LUMPUR - Pengerusi Gabungan NGO, Datuk Seri Jamal Md Yunus, 'mendermakan' AS$1.8 bilion bersamaan RM7 bilion untuk tabung Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) menerusi satu transaksi cek di ibu negara hari ini.
  • KUALA LUMPUR - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berharap keceriaan sambutan Tahun Baharu Cina tahun ini dapat membawa tuah kepada BN pada PRU14 yang bakal diadakan tidak lama lagi.
  • KUALA LUMPUR - Dewan Ulamak Pas Wilayah Persekutuan (DUPWP) menyokong kenyataan Mufti Wilayah Persekutuan Datuk Dr Zulkifli Mohamad al-Bakri bahawa haram untuk pengundi menyokong kempen memboikot atau sengaja merosakkan undi pada pilihan raya umum ke 14 (PRU 14).
  • KUALA LUMPUR - Ketua Pergerakan Wanita Umno, Tan Sri Shahrizat Abdul Jalil menepis desas-desus beliau akan bertanding kerusi Parlimen Putrajaya pada pilihan raya umum ke-14 (PRU14) nanti.
  • KUALA LUMPUR - Ketua Umno Bahagian Wangsa Maju, Datuk Seri Dr Mohd Shafie Abdullah berkata beliau bersedia bertanding semula di kerusi Parlimen Wangsa Maju pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).