AUTA

TERBARU, tersebar di laman sosial yang memaparkan tentang pemberian Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) diawalkan sempena sambutan Hari Raya Aidiladha.

Viral berkenaan ditulis 'Pemberian BR1M akan diawalkan pada bulan 9 sempena Hari Raya Aidil Adha (korban), BR1M akan mula dimasukkan ke dalam akaun penerima pada tanggal 05/09/2016, ini untuk meringankan beban kepada rakyat yang tidak lama lagi menyambut perayaan Hari Raya Aidiladha (Korban). Bagi penerima baucer, anda boleh merujuk ke Jabatan Hasil yang berdekatan. Dari Jabatan Hasil Negara'.

FAKTA

Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dalam satu kenyataan memaklumkan viral yang tersebar adalah palsu.

"Justeru, adalah sesuatu yang tidak bertanggungjawab dan mendukacitakan apabila ia disebarkan di media sosial.

"LHDN kesal dengan penyebaran kenyataan palsu ini dan menasihatkan ia dihentikan segera," kata kenyataan itu.

Sebarang semakan atau maklumat lanjut BR1M, boleh hubungi talian bebas tol 1-800-88-2716 (BR1M) atau layari portal rasmi BR1M LHDNM, https://ebr1m.hasil.gov.my.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • Tular satu artikel mengenai pengurusan hasil negara yang dikatakan diambil dari sumber Group Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).
  • SEJAK beberapa hari lalu, kecoh di Facebook mengenai video yang mendakwa sebuah pasar raya besar di sekitar Shah Alam menjual daging ayam yang tidak disembelih.
  • Tular di media sosial satu dokumen berbentuk surat rasmi dari BPFK yang mendakwa bahawa produk Natural Progestrerones Cream dikelaskan pihak BPFK dan juga Kementerian Kesihatan.
  • SHAH ALAM - Satu gambar pasangan sedang melakukan hubungan seks disebarkan oleh orang ramai, yang didakwa berlaku di tepi laluan motosikal lebuh raya Changkat Kledang, Jawi, Pulau Pinang.
  • KUALA LUMPUR - Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) menegaskan melalui laman Facebook rasminya bahawa sehingga kini, minuman jenama Fanta adalah pemegang Sijil Pengesahan Halal Malaysia yang sah.