[VIDEO] Reformasi pendidikan negara selari titah Tunku Mahkota Ismail - Fadhlina

A
A
A

NIBONG TEBAL - Reformasi pendidikan negara yang sedang giat dilaksanakan Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) pada waktu ini selari dengan titah Pemangku Sultan Johor, Tunku Mahkota Ismail yang mahukan sistem pendidikan negara berubah.

Menteri Pendidikan, Fadhlina Sidek berkata, ketika ini KPM giat melaksanakan pelbagai inisiatif di setiap peringkat bagi memperkasakan sistem pendidikan negara.

Menurutnya, ia termasuk dengan penubuhan enam pasukan petugas khas bagi menambah baik sistem prasekolah, intervensi kurikulum, memperkukuhkan Sains Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik (STEM), pendidikan digital, Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) serta pengukuhan dasar Memartabatkan Bahasa Malaysia Memperkukuhkan Bahasa Inggeris (MBMMBI).

"Saya merafak sembah dan menjunjung kasih atas titah Tunku Mahkota Ismail, pada pembukaan rasmi Sidang Dewan Undangan Negeri Johor Yang Ke-15 yang turut menyentuh beberapa perkara yang melibatkan reformasi pendidikan negara.

"Titah Tuanku adalah sejajar yang kita laksanakan di KPM dalam reformasi pendidikan negara ketika ini, jadi saya merafak sembah dan ucapkan terima kasih atas pandangan Tuanku," katanya ketika ditemui pemberita selepas melancarkan Karnival HIP di Sekolah Menengah Kebangsaan Saujana Indah di sini, pada Jumaat.

Sebelum ini Sinar Harian melaporkan, Tunku Mahkota Ismail bertitah sistem pendidikan negara perlu berubah dengan silibus mata pelajaran sekolah tidak relevan diperbaharui.

Artikel Berkaitan:

Fadhlina (depan, tengah) bergambar selepas melancarkan Karnival HIP di Sekolah Menengah Kebangsaan Saujana Indah di Nibong Tebal pada Jumaat.
Fadhlina (depan, tengah) bergambar selepas melancarkan Karnival HIP di Sekolah Menengah Kebangsaan Saujana Indah di Nibong Tebal pada Jumaat.

Tunku Mahkota Ismail bertitah, langkah itu adalah satu keperluan kerana pendidikan berkualiti adalah asas kemajuan dan penting bagi penyelesaian pelbagai isu.

Baginda seterusnya menggesa Kerajaan Persekutuan mengambil langkah lebih proaktif bagi meningkatkan kualiti sistem dan fasiliti pendidikan negara.

Mengulas lanjut, Fadhlina berkata, inisiatif intervensi kurikulum juga sedang giat berjalan bagi memastikan keciciran pembelajaran dapat ditangani.

Jelasnya, untuk jangka panjang, KPM telah melancarkan kerangka Kurikulum Persekolahan 2027 yang holistik dan relevan dengan keperluan semasa dan masa hadapan.

"KPM akan terus menggiatkan prakarsa serta terus berusaha untuk memastikan saranan Tengku Mahkota Ismail dilaksanakan demi penambahbaikan kualiti pendidikan negara,"tambahnya lagi.

Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!

@sinarharianonline

Reformasi pendidikan negara selari titah Tunku Mahkota Ismail - Fadhlina #fyp #SinarHarian #SinarTerkini #Semasa #Nasional #Reformasi #Pendidikan #KPM #SultanJohor #TunkuMahkotaIsmail #FadhlinaSidek

Earned It (Fifty Shades Of Grey) - A Tribute to The Weeknd - Saxtribution