X

Kindly register in order to view this article
!

Pembubaran DUN Sabah: 33 ADUN kemuka rayuan

Tengku Fuad yang mewakili bekas Ketua Menteri Sabah, Tan Sri Musa Aman ketika ditemui media di luar Mahkamah Tinggi Sabah hari ini. - Foto Bernama
A
A

KOTA KINABALU - Beberapa minit selepas Mahkamah Tinggi di sini membuat keputusan mengenai pembubaran Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah, Tan Sri Musa Aman dan 32 lagi Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sabah telah mengemukakan rayuan.

Peguam Tengku Fuad Ahmad berkata, rayuan tersebut telah difailkan lima minit yang lepas.

Pesuruhjaya Kehakiman Leonard David Shim menolak permohonan 33 ADUN untuk mendapatkan kebenaran semakan kehakiman terhadap keputusan Yang Dipertua Negeri membubarkan DUN pada 30 Julai.

Tengku Fuad berkata, terdapat dua perkara dalam penghakiman hari ini oleh hakim mendapati terdapat satu ‘locus standi’ untuk membawa kes semakan kehakiman, dan hakim didapati membuat penemuan bahawa Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal sebenarnya telah hilang majoriti dan mempunyai dua pilihan, sama ada untuk meletakkan jawatan atau membubarkan DUN.

“Bagaimanapun kami tidak bersetuju dengan penggunaan ayat hakim, nasihat dan mohon, kami akan membawa ini ke Mahkamah Rayuan sebab kami tidak melihat mohon dan nasihat sebagai satu perkara yang sama.

“Saya ingin memaklumkan yang notis rayuan telahpun dihantarkan oleh pejabat saya lima minit yang lepas. Perjuangan ini diteruskan, kami masih belum berputus asa dan anak guam saya juga tidak berputus asa,” katanya kepada media di luar kamar Mahkamah Tinggi di sini.

Sementara itu Peguam Besar Sabah, Brenddon Keith Soh berkata, tidak sepatutnya ada sebarang ketidakpastian mengenai pilihan raya negeri, sama ada ia perlu diteruskan atau tidak, berikutan penghakiman hari ini.

“Mahkamah telah menolak kes terhadap responden, tiada semakan semula diberikan untuk proses demokrasi pilihan raya negeri diteruskan, kini akan berjalan dan Suruhanjaya Pilihan Raya mempunyai tanggungjawab untuk memastikan pilihan raya negeri diadakan dalam tempoh 60 hari daripada pembubarannya.

“Akhirnya, ini bukan peguam atau mana-mana pihak, kes hari ini tentang menegakkan Perlembagaan Negeri Sabah, hari ini tentang rakyat Sabah, bukti demokrasi masih wujud di Sabah,” katanya.

Brenddon menegaskan yang mahkamah telah memutuskan pembubaran itu sah dan mengikut undang-undang, oleh sebab itu keputusan mahkamah itu seharusnya dihormati oleh semua pihak. - Bernama


Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!