X

Kindly register in order to view this article
!

Tiada anggota misi pengaman terlibat tragedi letupan di Beirut

Affendi Buang
A
A

KUALA LUMPUR - Tiada pegawai atau anggota pasukan misi pengaman Batalion Malaysia (Malbatt) di Lubnan yang terlibat dalam tragedi letupan di Beirut.

Panglima Angkatan Tentera (ATM), Jeneral Tan Sri Affendi Buang mengesahkan perkara itu selain memberitahu, ATM belum mendapat maklumat terperinci mengenai tragedi yang dilaporkan mengorbankan lebih 70 nyawa itu.

Bagaimanapun katanya, sebarang tindakan lanjut bergantung kepada arahan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

"Buat masa ini kita belum menerima maklumat terperinci dan masih menganggap itu sebagai pergolakan domestik.

ARTIKEL BERKAITAN: 73 terkorban, 3,700 cedera dalam letupan di Beirut

Letupan di Beirut berpunca daripada ammonium nitrat

Tragedi Lubnan: Rakyat Malaysia selamat

"Anggota misi di sana di bawah PBB. Maka apa-apa pengerahan dan juga tindakan yang akan dilakukan perlu tunggu arahan daripada PBB. Buat masa ini masih terlalu awal lagi.

"ATM sentiasa meneliti perkembangan terkini jika ada sesuatu yang mungkin boleh membahayakan misi, kita akan ambil tindakan lanjut. Buat masa ini tiada anggota yang terjejas," katanya ketika ditemui media selepas Majlis Penyerahan Al-Quran Wakaf dan Pelancaran Al-Quran Corner, Hospital Angkatan Tentera Malaysia 2020 di sini hari ini.

Kejadian letupan yang menggegarkan Beirut, Lubnan pada petang Selasa itu dilaporkan menyebabkan 78 terkorban dan 3,700 orang cedera.

Letupan di kawasan pelabuhan ibu kota itu dengan gegaran kuat boleh dirasai sehingga ke Cyprus yang terletak kira-kira 200 kilometer (km) daripada lokasi kejadian.


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!