Utamakan projek lebuhraya bertingkat Juru-Sungai Dua - Kon Yeow

Kon Yeow (empat dari kiri) ketika melakukan simbolik pelancaran projek VERSA di Bandar Cassia, Batu Kawan pada Jumaat.
Kon Yeow (empat dari kiri) ketika melakukan simbolik pelancaran projek VERSA di Bandar Cassia, Batu Kawan pada Jumaat.
A
A
A

BATU KAWAN - PLUS Malaysia Berhad (PLUS) diminta untuk melaksanakan projek lebuh raya bertingkat Juru-Sungai Dua bagi menyuraikan kesesakan yang berlaku di negeri ini khususnya di kawasan Perai.

Ketua Menteri, Chow Kon Yeow berkata, dalam pertemuan dengan Ketua Pengarah Unit Kerjasama Awam Swasta (UKAS), Datuk Shamsul Azri Abu Bakar pada Khamis memaklumkan projek berkenaan menjadi keutamaan memandangkan ianya memang menjadi keperluan dan dibangkitkan banyak kali di peringkat Persekutuan.

"Pihak kerajaan negeri pun setiap tahun mengemukakan permohonan, jadi sukacita saya maklumkan, ketika Ketua Pengarah UKAS membuat kunjungan kepada kerajaan negeri semalam dan memaklumkan mereka memang menerima isu ini di banyak mesyuarat, banyak kali dan banyak pihak kemukakan keperluan projek ini.

"Memandangkan kesesakan lalu lintas yang berpunca daripada konflik daripada trafik yang datang daripada lebuh raya utara selatan dan trafik daripada Jambatan Pulau Pinang di sekitar Perai yang membawa kepada konflik dan memperlahankan trafik di lebuhraya dan juga Jambatan Pulau Pinang.

"Memandangkan trafik Lebuhraya Utara Selatan menjadi arus yang utama ianya membawa kesan kepada trafik Jambatan Pulau Pinang yang ada kalanya menyebabkan kenderaan bergerak perlahan sehingga berlaku kesesakan jalan raya sepanjang jambatan sehingga Lebuhraya Utara Selatan dari Pusat Bandar Komtar dan dari Bayan Baru serta Bayan Lepas," katanya pada sidang akhbar di sini, pada Jumaat.

Terdahulu Kon Yeow yang juga Ahli Parlimen Batu Kawan melancarkan Projek VERSA yang akan dibangunkan di Bandar Cassia di sini.

Mengulas lanjut, Kon Yeow berkata, kesesakan aliran trafik yang berlaku menjejaskan sektor industri dan memberi kesan kepada penduduk di negeri ini yang berulang alik dari pulau ke seberang dan seberang ke pulau.

Katanya, UKAS sedang berbincang dengan PLUS untuk melihat bagaimana melaksanakan projek ini bagi memisahkan trafik lebuh raya dengan trafik tempatan supaya percanggahan dapat dielakkan.

Artikel Berkaitan:

"UKAS menyebut contoh di Jelapang di mana trafik diasingkan dan masalah itu dapat ditangani dengan projek sedemikian.

"Tetapi kita tak pasti macam mana projek ini akan dilaksanakan, apakah reka bentuknya... ini mungkin masih di peringkat awal.

"Tetapi pendirian kerajaan negeri mewakili semua pemegang taruh mahu PLUS melaksanakan projek ini kerana puncanya berlaku di atas lebuh raya PLUS tetapi kesannya dirasai oleh rakyat tempatan di Pulau Pinang," katanya lagi.