KEPALA BATAS- "Kami bukan sengaja bawa di lorong kanan, ia adalah demi keselamatan kami dan pengguna jalan raya yang lain", demikian tegas Persatuan Gabungan Permotoran Utara Malaysia, Datuk Muhammad Adam Rao Abdullah.

Beliau berkata demikian menjawab mengenai kritikan sesetengah netizen tentang tindakan penunggang motosikal berkuasa besar yang didakwa mereka seringkali menggunakan laluan di bahagian kanan terutamanya ketika melalui lebuh raya.

Menerangkan mengenai perkara ini, Datuk Muhammad Adam Rao berkata ia tidak timbul soal sombong, bongkak atau riak sebaliknya tindakan tersebut untuk keselamatan semata-mata.

“Ada memang ada saya lihat segelintir masyarakat seringkali menyalahkan penunggang motosikal kuasa besar ini, saya nak terangkan, motosikal kuasa besar ia perlu ditunggang atas daripada 100km, sekiranya kami tunggang bawah daripada kelajuan itu, ia akan merosakkan motosikal.

PGPUM menghimpunkan semua peminat motosikal tanpa mengira motosikal kuasa tinggi atau sederhana atau bercasis rendah.

“Sekaligus memungkinkan motosikal akan rosak disebabkan enjin akan mengalami masalah, ia bukan soal sombong atau besar kepala,” katanya.

Katanya, bagaimanapun dirinya tidak menyalahkan netizen berkaitan perkara ini sebaliknya lebih suka kepada kaedah menerangkan.

“Saya tak salahkan netizen, mungkin mereka tidak tahu, ini soal keselamatan, bukan saja keselamatan kami malah keselamatan pengguna jalan raya yang lain.

“Sekiranya konvoi, marshall tak semestinya guna lorong kanan, kita tengok lorong mana yang sesuai, Alhamdulillah, setakat ini dapat kerjasama baik daripada pengguna jalam raya yang lain,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam rumah terbuka anjurannya di Kompleks Sukan MPSP, Bertam kelmarin.

Mengulas lanjut mengenai Persatuan Gabungan Permotoran Utara Malaysia (PGPUM), katanya dengan tertubuhnya persatuan ini pihaknya berhasrat untuk menghimpunkan segala kelab, persatuan permotoran tanpa mengira casis.

“Untuk majlis ini kita jemput semua, Alhamdulillah, ramai yang datang, bukan saja daripada motosikal berkuasa tinggi, malahan ada kelab motosikal yang bercasis rendah juga ada hadir.

“Inilah tujuan kita, kita ingin mengeratkan hubungan silaturahim dengan semua, kita mahu bersama-sama berkongsi pandangan sesama kelab di bawah PGPUM ini,” katanya.