X

Kindly register in order to view this article
!

Koronavirus: Angka kematian di China meningkat kepada 25

China mengenakan perintah kuarantin terhadap hampir 20 juta penduduknya di Wuhan dan beberapa bandar berdekatan sebagai tindakan susulan terhadap virus itu.
A
A

BEIJING- Angka kematian akibat wabak koronavirus meningkat kepada 25 orang dengan bilangan kes melonjak kepada 830 kes selepas ia kini merebak di bandar-bandar utama seluruh negara.

Peningkatan jumlah yang ketara itu dikeluarkan dalam tempoh beberapa jam selepas Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengatakan situasi itu belum menjadi kecemasan kesihatan global.

WHO memberi alasan tersebut kerana mereka masih memerlukan maklumat lanjut sebelum langkah itu dibuat.

Difahamkan, jawatankuasa kecemasan akan bertemu sekali lagi pada hari ini selepas Pengerusinya, Didier Houssin memaklumkan pakar gagal mencapai kesepakatan tentang perkara tersebut.

Bagaimanapun, agensi itu turut mengesahkan virus tersebut boleh disebarkan antara manusia terutamanya mereka yang berhubungan rapat dengan pesakit.

Dalam pada itu, China mengenakan perintah kuarantin terhadap hampir 20 juta penduduknya di Wuhan dan beberapa bandar berdekatan sebagai tindakan susulan terhadap virus itu.

Pusat beli belah di Wuhan pula dilihat sunyi selepas pihak berkuasa memberitahu penduduk supaya tidak meninggalkan bandar yang mempunyai 11 juta penduduk di mana kes pertama dikenal pasti. - AFP

ARTIKEL BERKAITAN Virus korona: China kenakan perintah kuarantin di Wuhan

Ular punca wabak virus korona di China?