Angka kematian kebakaran hutan di Hawaii meningkat kepada 101

Keadaan kereta dan rumah yang terbakar selepas kebakaran hutan melanda kawasan kejiranan di Lahaina, Hawaii, Amerika Syarikat. - Foto EPA
Keadaan kereta dan rumah yang terbakar selepas kebakaran hutan melanda kawasan kejiranan di Lahaina, Hawaii, Amerika Syarikat. - Foto EPA
A
A
A

MOSCOW - Angka kematian akibat kebakaran paling banyak mengorbankan nyawa dalam sejarah Amerika Syarikat yang melanda Hawaii telah meningkat kepada 101 orang, kata Gabenor Hawaii, Josh Green kepada CNN pada Selasa, lapor Sputnik.

Gabenor memberi amaran jumlah kematian boleh meningkat dengan ketara ketika pihak berkuasa meningkatkan liputan kawasan pencarian kepada 27 peratus setakat Selasa.

"Dalam tempoh beberapa minggu akan datang, kami akan dapat mengesahkan mangsa yang meninggal dunia. Tetapi ia akan menjadi sangat sukar... Saya percaya lebih banyak kematian yang akan kami temui, peratusan yang lebih tinggi akan datang dari sana (di tepi lautan di barat Maui).

"Tetapi sekarang apabila kami pergi ke rumah-rumah, kami tidak pasti apa yang akan kami lihat. Kami berharap dan berdoa bahawa ia tidak besar, jumlah yang besar," kata gabenor.

Pada Isnin, Maui County dalam kenyataan media berkata, jumlah kematian kebakaran hutan telah meningkat kepada 99 selepas pihak berkuasa melakukan pencarian di seperempat wilayah pulau itu.

Kebakaran hutan berlaku pada 8 Ogos di beberapa kawasan di Maui dan pulau berhampiran Hawaii ketika cuaca kering yang diburukkan lagi dengan angin kencang dibawa Taufan Dora. - Bernama/Sputnik

ARTIKEL BERKAITAN: Biden janji bantu mangsa kebakaran hutan di Hawaii

Angka korban kebakaran hutan di Hawaii cecah 100 orang

Artikel Berkaitan:

Angka kematian akibat kebakaran di Hawaii meningkat kepada 89

Sekurang-kurangnya enam maut kebakaran hutan di Hawaii

Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!