Malaysia perlu pembaharuan bagi bersedia untuk masa depan: Gabenor

Gabenor BNM, Datuk Nor Shamsiah Mohd Yunus menyampaikan ucapan pada Pembentangan Ekonomi Malaysia Kini dan Masa Depan di Parlimen hari ini. - Foto Bernama
Gabenor BNM, Datuk Nor Shamsiah Mohd Yunus menyampaikan ucapan pada Pembentangan Ekonomi Malaysia Kini dan Masa Depan di Parlimen hari ini. - Foto Bernama
A
A
A

KUALA LUMPUR - Malaysia perlu segera memulakan pembaharuan struktur untuk membina semula kekuatan negara dan bersedia untuk masa depan, kata Gabenor Bank Negara Malaysia Datuk Nor Shamsiah Mohd Yunus.

Beliau berkata pembaharuan perlu bermula dengan menangani kelemahan ekonomi negara dan dilengkapi dengan usaha untuk meningkatkan potensi pertumbuhan jangka panjang.

Katanya antara kelemahan ialah meningkatkan kedudukan fiskal Malaysia, mengurangkan ketidakseimbangan dalam pasaran hartanah dan mengukuhkan daya tahan isi rumah untuk memastikan kemampanan pertumbuhan masa depan.

"Hari ini, dengan landskap global yang berubah dengan lebih pesat berbanding sebelum ini, dengan dasar perlindungan yang meningkat dan keberkesanan politik, pelaksanaan pembaharuan struktur yang berterusan akan menjadi penting kepada Malaysia untuk memperoleh kedudukan yang kukuh pada masa depan," katanya pada Simposium Ekonomi Malaysia di Parlimen di sini hari ini.

Simposium yang julung kali diadakan itu bertemakan, "Kini dan Masa Depan” merupakan anjuran bersama Pejabat Yang Di-Pertua Dewan Rakyat, Majlis Ahli-ahli Backbencher dan Kaukus Mengenai Pembaharuan dan Tadbir Urus Parlimen.

Nor Shamsiah berkata Malaysia perlu berinteraksi dengan pantas untuk memperkenalkan pembaharuan bagi mengurangkan kesukaran ekonomi semasa dengan mewujudkan pekerjaan bernilai tinggi, memperluaskan hubungan domestik, membangunkan yang baharu dan meningkatkan kluster ekonomi sedia ada dan menambah baik keterangkuman.

Bagi membangunkan yang baharu dan meningkatkan kluster ekonomi sedia ada, katanya negara perlu meningkatkan usaha untuk menambah pelaburan dalam sektor persekitaran hiliran seperti perlombongan dan pertanian serta meninjau kemungkinan mewujudkan produk baharu dan mampan dalam kluster ekonomi sedia ada seperti minyak sawit dan petroleum.

"Kita juga perlu sentiasa memperkenalkan inisiatif untuk menyokong pembangunan dan pemodenan ekonomi digital,” katanya, sambil menambah ini memerlukan campur tangan yang menyeluruh bagi membolehkan perniagaan dan isi rumah menjana pendapatan.

Artikel Berkaitan:

Beliau berkata persekitaran ekonomi Malaysia dijangka menjadi amat mencabar dalam masa terdekat, menerima kesan daripada persekitaran global yang mencabar dan cabaran luaran dengan pertikaian perdagangan yang berterusan menjejaskan eksport Malaysia dengan pertumbuhan menjadi sederhana dalam julat antara 4.3 peratus dan 4.8 peratus pada tahun ini.

Bagaimanapun, beliau menegaskan ekonomi Malaysia terus berdaya tahan, dengan kekuatan yang wujud dapat menangani cabaran.

"Antara kekuatan kita ialah pelbagai enjin pertumbuhan yang dilengkapi dengan asas eksport yang luas," katanya.

Beliau berkata sistem kewangan Malaysia kekal stabil dengan bank berada dalam kedudukan yang baik untuk memberi tindak balas kepada permintaan kredit daripada perniagaan dan isi rumah.

Aktiviti pembiayaan terus memudahkan aktiviti ekonomi dengan jumlah pembayaran pinjaman dari Januari hingga Mei tahun ini berjumlah RM527 bilion, dengan 14.1 peratus lebih tinggi daripada purata pembayaran pinjaman dari 2014 hingga 2018, katanya.

"Bagaimanapun, pembayaran balik yang lebih tinggi sebanyak RM537 bilion dalam tempoh sama membawa kepada pertumbuhan pinjaman tertunggak yang rendah.

"Berdasarkan pertumbuhan ekonomi yang sederhana, merupakan perkara biasa apabila permintaan terhadap pembiayaan rendah seperti yang dapat dilihat dalam pertumbuhan permohonan pinjaman yang rendah.

"Mengenai masa depan, kekuatan kredit dijangka terus stabil dalam tempoh beberapa bulan akan datang dengan bank menyasarkan pertumbuhan pinjaman sebanyak 6.0 hingga 7.0 peratus pada tahun ini," katanya.

Bagi perusahaan kecil dan sederhana (PKS), beliau berkata selain pembiayaan dan bantuan kewangan, lebih banyak perlu dilakukan untuk meningkatkan dasar.

Beliau berkata penting untuk mengambil inisiatif bagi meningkatkan produktiviti PKS dengan menggalakkan syarikat melaksanakan lebih banyak aktiviti nilai tambah yang tinggi dan menggunakan automasi yang lebih tinggi dalam operasi mereka.

Produktiviti PKS sebanyak 37.1 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) walaupun sokongan pembiayaan yang tinggi sebanyak 53.1 peratus daripada jumlah pinjaman perniagaan.

Sebagai perbandingan, sumbangan PKS kepada KDNK Malaysia agak rendah berbanding negara lain seperti Indonesia (60.6 peratus), China (60 peratus), Jepun (54.5 peratus), United Kingdom (51 peratus) dan Thailand (42.3 peratus), katanya. - Bernama