Covid-19: Pusat vaksinasi Labuan dipindah ke Dewan JKR

Para petugas Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) lengkap memakai peralatan perlindungan peribadi (PPE) semasa bertugas di Pusat Kuarantin dan Rawatan Berisiko Rendah (PKRC) Sg Lada ketika tinjauan, pada Jumaat. - Foto Bernama
Para petugas Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) lengkap memakai peralatan perlindungan peribadi (PPE) semasa bertugas di Pusat Kuarantin dan Rawatan Berisiko Rendah (PKRC) Sg Lada ketika tinjauan, pada Jumaat. - Foto Bernama
A
A
A

LABUAN - Pusat Pemberian Vaksin (PPV) di dewan serbaguna Perbadanan Labuan dipindahkan ke Dewan Jabatan Kerja Raya (JKR) bermula Jumaat, yang akan digunakan semula sebagai pusat kuarantin susulan peningkatan kes positif Covid-19 di pulau bebas cukai itu.

Pengarah Jabatan Kesihatan Labuan, Dr Ismuni Bohari berkata, dewan serbaguna berkenaan bagi menampung peningkatan jumlah penduduk tempatan yang menjalani kuarantin (status individu dalam siasatan atau PUI).

“Dewan serbaguna ini sesuai untuk menampung sejumlah besar orang dan kami di Jawatankuasa Pengurusan Bencana bersetuju memindahkannya ke Dewan JKR berhampiran pusat bandar hari ini,” katanya kepada Bernama pada Jumaat.

Labuan merekodkan 2,554 kes dengan satu kluster aktif iaitu kluster Victoria Merdeka sehingga Khamis.

Beliau berkata, mereka yang sudah mendapat tarikh janji temu untuk suntikan dos pertama di dewan serbaguna itu agar terus pergi ke Dewan JKR.

Dr Ismuni berkata, petugas kesihatan juga telah menjalankan ujian saringan Covid-19 secara besar-besaran ke atas kontak rapat dalam kluster Victoria Merdeka dan beberapa kumpulan yang menghadiri jamuan hari raya.

“Ujian saringan secara besar-besaran menyumbang kepada peningkatan jumlah mereka yang perlu menjalani kuarantin, dan ini menyebabkan kami memerlukan dewan lebih besar, kami mahu mengawal penularan secepat mungkin,” katanya.

Katanya, pembukaan semula dewan serbaguna itu juga menjadi pusat kuarantin kedua di Labuan selepas asrama Bahagian Teknologi Pendidikan Tinggi (BTPN) di Jalan Sungai Lada.

Artikel Berkaitan:

Labuan memiliki tiga pusat vaksinasi di Dewan Kompleks Anak Yatim Darul Kifayah, Hospital Nucleus Labuan dan Dewan JKR. - Bernama

Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!