MELAKA - Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Idris Haron menegaskan pembangkang tidak sepatutnya mempolitikkan bantuan yang diberikannya kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dalam siasatan kes rasuah beberapa pegawai kerajaan negeri.

Beliau berkata beliau sentiasa bersikap terbuka sekiranya pihak pembangkang dapat mengemukakan bukti terdapat pegawainya terlibat dengan amalan rasuah dan tidak pernah menghalang mana-mana siasatan terutama daripada SPRM.

Justeru, katanya pihak pembangkang perlu mendapatkan maklumat tepat dan terperinci berkaitan isu itu sebelum membuat sebarang tuduhan, gesaan dan campur tangan dalam pentadbiran serta pengurusan kerajaan negeri.

"Saya lihat pihak pembangkang ini mudah didorong oleh emosi dan hanya meletakkan kepentingan politik semata-mata...jangan main politik. Pergi jaga ahli cawangan yang ada.

"Selaku ketua menteri, saya tidak pernah melindungi mana-mana individu yang terlibat dengan rasuah walaupun mereka adalah pegawai saya," katanya pada sidang akhbar selepas mempengerusikan mesyuarat Exco kerajaan negeri di sini hari ini.

Semalam sebuah akhbar melaporkan mengenai kehadiran anggota SPRM di pejabat Idris pada Ahad lepas bagi merakam kenyataan berhubung siasatan kes rasuah beberapa pegawai kerajaan negeri Melaka.

Ketika ditemui pemberita semalam, Idris menjelaskan beliau hanya membantu siasatan SPRM terhadap beberapa pegawai kerajaan negeri dan siasatan itu tiada kaitan dengan dirinya.

Anggota Parlimen Bukit Katil, Shamsul Iskandar Mohd Akin yang juga Naib Presiden PKR menerusi kenyataan media semalam mendesak Idris membuat penjelasan mengenai kedatangan SPRM itu sementara Pengerusi Amanah Melaka, Adly Zahri dilaporkan portal parti itu Amanah Daily hari ini sebagai berkata Idris diingatkan supaya ambil peduli isu rasuah yang berlaku. – Bernama

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • MELAKA - Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Idris Haron merakamkan ucapan takziah atas kemangkatan Sultan Kedah Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah.
  • PUTRAJAYA - Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Idris Haron hari ini menerima Ijazah Doktor Kehormat Pengetahuan Sains pada Majlis Konvokesyen ke-18 Universiti Multimedia (MMU) di sini.
  • MELAKA - Kelonggaran syarat lulus Bahasa Melayu (BM) peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dalam pengambilan pegawai perubatan UD41 disifatkan seakan mencabar kewibawaan, kedudukan dan keistimewaan bahasa kebangsaan itu.
  • MELAKA - "Pelaksanaan cukai pelancongan yang dijadual pada 1 Julai depan dijangka tidak akan memberi kesan terhadap kedatangan pelancong tempatan atau antarabangsa ke negeri ini," kata Ketua Menteri, Datuk Seri Idris Haron.
  • MELAKA - "Seminar 'Transformasi Pemikiran Islam' merupakan medium terbaik menjelaskan kedudukan Islam yang sebenar dalam kalangan generasi muda," kata Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Idris Haron.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.