KUALA LUMPUR - 1Malaysia Development Bhd (1MDB) memulakan proses rundingan dengan pemegang bonnya yang menggunakan mata wang dolar AS susulan keingkaran ke atas nota US$1.75 billion dengan kadar tetap 5.75 peratus yang matang pada 2022 dan diterbitkan oleh 1MDB Energy (Langat) Ltd (Nota Langat). 

Dalam kenyataan di sini hari ini, 1MDB berkata ia telah melantik Alvarez & Marsal Asia Ltd (A & M) sebagai penasihat kewangannya untuk menyelia dan menguruskan proses tersebut. 

1MDB turut melantik D.F. King Ltd, 'Orient Capital Company' (D.F. King), atau "Ejen Pengenalan dan Maklumat", untuk terus melaksanakan proses pendaftaran dan pengenalan pemegang bon.

"1MDB kini aktif berunding dengan semua pemegang untuk menggariskan langkah-langkah seterusnya untuk proses itu, menjelaskan latar belakang pertikaian tersebut, dan menerangkan sebab 1MDB mengambil pendirian untuk tidak membuat bayaran faedah ke atas Nota Langat," katanya.

Ia menegaskan bahawa ia mempunyai pelan rasionalisasi yang membolehkan syarikat memenuhi obligasi hutang sedia ada.

1MDB juga hari ini meminta D.F. King untuk melancarkan laman mikro di http://sites.dfkingltd.com/1MDB, yang mengandungi semua maklumat berkaitan dan termasuk kemas kini untuk pemegang bon. 

Selepas mendaftar, mereka boleh mengemukakan soalan secara dalam talian melalui laman web itu.

Pertemuan bagi semua pemegang bon yang menggunakan mata wang dolar AS akan diadakan pada 23 Mei, dan maklumat lanjut akan menyusul, katanya.

1MDB berkata ia komited untuk bekerjasama secara terbuka dengan International Petroleum Investment Company (IPIC) bagi menyelesaikan pertikaian tersebut. - Bernama