KUALA ROMPIN - Ladang kelapa di Kampung Kerpal, di sini, seluas 404 hektar dijangka mampu mengeluarkan hasil sebanyak 6 juta biji bagi tahun ini.

Ladang yang dibangunkan pada 2009 itu merupakan terluas di Malaysia melibatkan tiga jenis kelapa iaitu kelapa pandan, mataq dan mawar.

Pengarah bersama Ambang Perintis Sdn Bhd, Datuk Seri Abdul Wahid Abdul Manaf, berkata, kelapa jenis pandan paling laris berbanding dua jenis lain disebabkan rasa dan aromanya yang sedap.

Menurutnya, hasil kelapa tidak mencukupi untuk dieksport ke luar negara dan setakat ini hanya mampu untuk menampung pasaran dalam negara.

"Pokok kelapa di ladang ini mengeluarkan hasil selepas tempoh  empat tahun dan tahun ini dijangka mampu mengeluarkan hasil berjumlah 6 juta biji.

"Setakat ini, ladang ini adalah yang berjaya di Pahang dan menjadikan ia terbesar di Malaysia, ladang lain yang luas juga ada tapi tak berjaya seperti ini," katanya kepada pemberita. 

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas sesi taklimat pada Majlis Keberangkatan Pemangku Sultan Pahang, Tengku Mahkota Abdullah Sultan Ahmad Shah ke ladang kelapa di Kampung Kerpal dan kilang kelapa di Kampung Gading, di sini, hari ini.

Turut hadir pada majlis itu Ahli Parlimen Rompin, Datuk Seri Hasan Arifin, Adun Muadzam Shah, Datuk Seri Maznah Mazlan dan Pegawai Daerah Rompin, Mohd Zulkifli Hashim.

Dalam pada itu, beliau turut merancang untuk bekerjasama dengan penduduk tempatan bagi menambah pendapatan mereka melalui industri kelapa.

"Kita mungkin boleh membantu penduduk di sini dengan memberi benih dan tanam di tanah mereka, hasil kita akan ambil sekali gus mampu menjana pendapatan sampingan," katanya.                                

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • BAGAN DATUK - Pengumuman kerajaan memperkenalkan skim khas program peningkatan pengeluaran kelapa dalam Bajet 2018 melegakan pekebun dan pengusaha kelapa.
  • PARIT SERONG - Bekalan hasil kelapa yang terhad dan sering tidak mencukupi menampung keperluan pasaran mendorong Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) Tanjong Karang melaksanakan kempen berterusan.
  • SIMPANG EMPAT - Sebanyak 1.5 juta kelapa disediakan sebagai bekalan bagi menampung keperluan sepanjang Aidiladha untuk pasaran utara.
  • KUALA TERENGGANU - Kerajaan negeri bersedia untuk mengimport bekalan bahan mentah seperti kelapa untuk menampung permintaan sepanjang sambutan Aidilfitri ini jika keadaan memerlukan, kata Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Tani, Perusahaan Perladangan dan Komoditi Terengganu Datuk Muhammad Pehimi Yusof.
  • ALOR SETAR - Sebanyak satu juta kelapa disediakan sebagai bekalan bagi menampung keperluan sepanjang Ramadan dan Aidilfitri untuk pasaran Utara.