KUANTAN -  Seramai 84 kakitangan Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) Negeri Pahang termasuk kakitangan persatuan nelayan dan juruisytihar pendaratan ikan melafazkan dan menandatangani Ikrar Bebas Rasuah (IBR).

Majlis yang berlangsung di pejabat LKIM Negeri Pahang dihadiri Pengarah Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Negeri Pahang, Datuk Alias Salim dan Timbalan Pengarah (Pencegahan) SPRM Negeri Pahang, Jamaluddin  Puteh.

Pengarah LKIM Negeri Pahang, Rashima Baharuddin berkata, kakitangan dan pihak berkaitan di bawah LKIM berdepan risiko dalam proses perolehan kewangan dan proses kerja yang menjurus jenayah rasuah.

“Langkah LKIM melakukan IBR adalah usaha mengekang rasuah.

“Ini juga sebagai komitmen warga LKIM terhadap usaha SPRM untuk memastikan agensi kerajaan melakukan IBR,” katanya pada Majlis Lafaz Ikrar Bebas Rasuah , semalam.

Hadir sama, Timbalan Pengarah LKIM Negeri Pahang, Nazrulzam Jamil.

Sementara itu, Alias berkata, IBR  merupakan inisiatif SPRM untuk mendekatkan agensi kepada rakyat supaya mereka tidak berasa takut dengan suruhanjaya itu, malah menganggap ia boleh membantu dalam pencegahan awal dan memberi kesedaran serta peringatan untuk menjauhkan diri daripada perkara yang menyalahi undang-undang.

Alias berkata, warga LKIM menandatangani IBR  secara sukarela jelas memperlihatkan keikhlasan untuk berkhidmat dalam suasana kerja yang kondusif dan bebas rasuah demi menjalankan tanggungjawab dan amanah kepada rakyat.

Lafaz IBR telah dipimpin Rashima sebelum sesi menandatangani IBR diikuti Nazrulzam, pegawai kanan, pengurus besar persatuan nelayan negeri dan kawasan yang turut disaksikan Alias.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • SHAH ALAM - Kawasan taman permainan Seksyen 24A Shah Alam, yang tidak dipagar sepenuhnya menjadi keluhan penduduk yang mendiami kawasan di situ.
  • KANGAR - Penubuhan Skim Rondaan Sukarela (SRS) berjaya membantu pihak berkuasa membendung kejadian jenayah, kata Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita, Keluarga dan Perpaduan negeri, Rela Ahmad.
  • ALOR SETAR - Seramai 20 ahli kongsi gelap ' Geng Pak Su' dihadapkan di Mahkamah Sesyen Alor Setar, di sini, hari ini, atas pertuduhan menjadi ahli kumpulan jenayah terancang di Kedah sejak dua tahun lepas.
  • BESUT - Polis Diraja Malaysia (PDRM) menggalakkan pengusaha, pengendali resort dan penduduk kampung di kawasan pulau peranginan di negara ini mendaftar sebagai sukarelawan atas talian atau lebih dikenali sebagai Volunteer Smartphone Patrol (VSP) dalam usaha memerangi jenayah di kawasan tersebut.
  • ALOR SETAR - Ketua ‘Geng Pak Su’ antara empat lelaki yang dihadapkan di Mahkamah Sesyen di sini hari ini atas pertuduhan menyertai kumpulan jenayah terancang.