KUANTAN -  Seramai 84 kakitangan Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) Negeri Pahang termasuk kakitangan persatuan nelayan dan juruisytihar pendaratan ikan melafazkan dan menandatangani Ikrar Bebas Rasuah (IBR).

Majlis yang berlangsung di pejabat LKIM Negeri Pahang dihadiri Pengarah Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Negeri Pahang, Datuk Alias Salim dan Timbalan Pengarah (Pencegahan) SPRM Negeri Pahang, Jamaluddin  Puteh.

Pengarah LKIM Negeri Pahang, Rashima Baharuddin berkata, kakitangan dan pihak berkaitan di bawah LKIM berdepan risiko dalam proses perolehan kewangan dan proses kerja yang menjurus jenayah rasuah.

“Langkah LKIM melakukan IBR adalah usaha mengekang rasuah.

“Ini juga sebagai komitmen warga LKIM terhadap usaha SPRM untuk memastikan agensi kerajaan melakukan IBR,” katanya pada Majlis Lafaz Ikrar Bebas Rasuah , semalam.

Hadir sama, Timbalan Pengarah LKIM Negeri Pahang, Nazrulzam Jamil.

Sementara itu, Alias berkata, IBR  merupakan inisiatif SPRM untuk mendekatkan agensi kepada rakyat supaya mereka tidak berasa takut dengan suruhanjaya itu, malah menganggap ia boleh membantu dalam pencegahan awal dan memberi kesedaran serta peringatan untuk menjauhkan diri daripada perkara yang menyalahi undang-undang.

Alias berkata, warga LKIM menandatangani IBR  secara sukarela jelas memperlihatkan keikhlasan untuk berkhidmat dalam suasana kerja yang kondusif dan bebas rasuah demi menjalankan tanggungjawab dan amanah kepada rakyat.

Lafaz IBR telah dipimpin Rashima sebelum sesi menandatangani IBR diikuti Nazrulzam, pegawai kanan, pengurus besar persatuan nelayan negeri dan kawasan yang turut disaksikan Alias.

$content.code.value
Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • TAMPIN - Dalam tempoh enam bulan melakukan jenayah pecah kedai, dianggarkan sebanyak RM30,000 wang tunai yang dilarikan tiga sekawan habis dibelanjakan dipercayai bagi membeli dadah jenis syabu.
  • SERI ISKANDAR - Hasil usaha gigih pasukan polis Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Perak Tengah, sebanyak 41 kes jenayah berjaya diturunkan pada tahun ini bagi tempoh awal Januari hingga kelmarin apabila mencatatkan sebanyak 106 kes berbanding 147 kes bagi tempoh sama pada tahun lepas.
  • KOTA BHARU - Jenayah kekerasan membabitkan samun, rogol dan bunuh di negeri ini mencatatkan peningkatan sebanyak 12.2 peratus dalam tempoh Januari tahun ini hingga sekarang berbanding tempoh sama tahun lalu.
  • SEGAMAT - Pas Kawasan Segamat semalam menyerahkan memorandum dan beberapa cadangan terutamanya berkaitan pencegahan jenayah kepada polis daerah ini di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Segamat.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.