KUANTAN -  Seramai 84 kakitangan Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) Negeri Pahang termasuk kakitangan persatuan nelayan dan juruisytihar pendaratan ikan melafazkan dan menandatangani Ikrar Bebas Rasuah (IBR).

Majlis yang berlangsung di pejabat LKIM Negeri Pahang dihadiri Pengarah Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Negeri Pahang, Datuk Alias Salim dan Timbalan Pengarah (Pencegahan) SPRM Negeri Pahang, Jamaluddin  Puteh.

Pengarah LKIM Negeri Pahang, Rashima Baharuddin berkata, kakitangan dan pihak berkaitan di bawah LKIM berdepan risiko dalam proses perolehan kewangan dan proses kerja yang menjurus jenayah rasuah.

“Langkah LKIM melakukan IBR adalah usaha mengekang rasuah.

“Ini juga sebagai komitmen warga LKIM terhadap usaha SPRM untuk memastikan agensi kerajaan melakukan IBR,” katanya pada Majlis Lafaz Ikrar Bebas Rasuah , semalam.

Hadir sama, Timbalan Pengarah LKIM Negeri Pahang, Nazrulzam Jamil.

Sementara itu, Alias berkata, IBR  merupakan inisiatif SPRM untuk mendekatkan agensi kepada rakyat supaya mereka tidak berasa takut dengan suruhanjaya itu, malah menganggap ia boleh membantu dalam pencegahan awal dan memberi kesedaran serta peringatan untuk menjauhkan diri daripada perkara yang menyalahi undang-undang.

Alias berkata, warga LKIM menandatangani IBR  secara sukarela jelas memperlihatkan keikhlasan untuk berkhidmat dalam suasana kerja yang kondusif dan bebas rasuah demi menjalankan tanggungjawab dan amanah kepada rakyat.

Lafaz IBR telah dipimpin Rashima sebelum sesi menandatangani IBR diikuti Nazrulzam, pegawai kanan, pengurus besar persatuan nelayan negeri dan kawasan yang turut disaksikan Alias.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • YAN - Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Yan berjaya menyelesaikan beberapa kes jenayah membabitkan harta awam susulan beberapa siri tangkapan dan serbuan dijalankan di daerah ini sejak bulan Disember tahun lalu hingga awal bulan Februari tahun ini.
  • MELAKA - Kadar jenayah indeks negeri mencatatkan penurunan sebanyak 15.5 peratus pada tahun lepas dengan 3,096 kes direkodkan berbanding 3,663 pada 2016.
  • SANDAKAN - Polis berjaya menyelesaikan 25 kes jenayah dengan penangkapan 19 orang terlibat dalam pelbagai kegiatan jenayah di daerah ini sepanjang Januari hingga Isnin lepas.
  • SEREMBAN - Indeks jenayah negeri ini mencatatkan penurunan sebanyak 11.15 peratus sepanjang tahun lalu, berbanding tahun sebelumnya.
  • BAGAN DATUK - Kementerian Dalam Negeri tidak berkompromi apatah lagi melindungi mana-mana pegawai polis atau anggotanya yang terlibat jenayah.