Warga asing tidak dibenarkan jadi penjaja di Johor

Warga asing tidak dibenarkan berniaga menjadi penjaja mahupun diambil bekerja di pasar awam serta premis perniagaan milik pihak berkuasa tempatan ( PBT) di negeri ini. Gambar kecil: Ayub Jamil
Warga asing tidak dibenarkan berniaga menjadi penjaja mahupun diambil bekerja di pasar awam serta premis perniagaan milik pihak berkuasa tempatan ( PBT) di negeri ini. Gambar kecil: Ayub Jamil
A
A
A

JOHOR BAHRU- Kerajaan negeri akan memastikan tiada lagi warga asing yang menjadi penjaja mahupun diambil bekerja di pasar awam serta premis perniagaan milik pihak berkuasa tempatan ( PBT) di negeri tersebut.

Pengerusi Jawatankuasa Perumahan dan Kerajaan Tempatan negeri, Ayub Jamil berkata, kesemua 16 PBT di negeri berkenaan diarahkan menyemak status peniaga sedia ada serta melakukan pemeriksaan premis di bawah Undang-Undang Kecil Penjaja PBT negeri.

"Kerajaan Negeri di bawah PBT mengambil tindakan seperti pembatalan lesen berniaga dan melucut hak pemilikan premis perniagaan PBT yang diberikan kepada warga tempatan jika didapati mereka memberi peluang berniaga kepada warga asing.

"Ia termasuk warga tempatan yang berkahwin dengan warga asing. Warga asing dengan status ini juga tetap tidak dibenarkan membuka kedai atau melakukan perniagaan di bawah nama isteri atau suami mereka," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Menurutnya, bagi terma tidak dibenarkan menggunakan pekerja asing bekerja di pasar awam serta premis perniagaan milik PBT dilihat sebagai penyelesaian untuk membanteras kegiatan perniagaan secara haram.

Pihak penguat kuasa tidak mahu sekiranya operasi dilakukan, warga asing ini boleh berlindung dan tidak mahu bertanggungjawab dengan memberikan alasan mereka hanya diambil bekerja dan bukan sebagai orang yang mengendalikan aktiviti perniagaan itu.

Katanya, kerajaan negeri akan mendahulukan peniaga tempatan tatkala keadaan ekonomi kini yang terjejas akibat koronavirus (Covid-19) seterusnya membuka peluang pendapatan kepada warga tempatan.

Artikel Berkaitan: