Koronavirus: Empat individu dikenal pasti sebar berita palsu

Gambar hiasan - Foto 123RF
Gambar hiasan - Foto 123RF
A
A
A

SHAH ALAM - Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) memberi amaran bahawa tindakan tegas akan diambil terhadap mana-mana pihak yang menyebarkan berita palsu mengenai koronavirus.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan hari ini, polis dan SKMM tidak akan bertoleransi berikutan berita tidak benar boleh menimbulkan kekecohan dan kemudaratan kepada kestabilan negara.

“Pemantauan mendapati media sosial dan pesanan dalam talian telah menjadi platform utama penyebaran berita tidak benar mengenai koronavirus Wuhan.

“Penyebar berita palsu boleh dikenakan tindakan di bawah Seksyen 505 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga dua tahun atau denda atau kedua-duanya,” kata kenyataan itu.

Selain itu, pendakwaan turut boleh dibuat di bawah Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia (AKM) 1998 yang memperuntukkan hukuman denda maksimum RM100,000 atau penjara setahun atau kedua-duanya.

Menurut kenyataan itu lagi, setakat ini, polis dan SKMM telah mengenal pasti empat individu untuk membantu siasatan penyebaran berita palsu berkaitan koronavirus berasal dari wilayah Wuhan, China itu.

“Orang awam digesa menyemak terlebih dahulu maklumat mengenai koronavirus Wuhan terutamanya maklumat selain daripada pihak Kementerian Kesihatan (KKM).

“Sila rujuk sumber rasmi KKM (www.moh.gov.my) atau badan kesihatan antarabangsa (www.who.int) bagi mendapatkan maklumat tepat dan sahih mengenai koronavirus Wuhan,” katanya.

Artikel Berkaitan: