Pendaratan kapal angkasa di bulan berjaya selepas 50 tahun

Pendaratan itu berjaya dilakukan pada 22 Februari (waktu Amerika Syarikat), sehari selepas kapal angkasa mencapai orbit bulan dan seminggu selepas pelancarannya dari Florida. REUTERS
Pendaratan itu berjaya dilakukan pada 22 Februari (waktu Amerika Syarikat), sehari selepas kapal angkasa mencapai orbit bulan dan seminggu selepas pelancarannya dari Florida. REUTERS
A
A
A

SEBUAH kapal angkasa berjaya melakukan pendaratan pertama di permukaan bulan setelah lebih setengah abad ia dihentikan.

Robot pendarat berkaki enam itu, yang digelar Odysseus, berjaya mendarat kira-kira jam 6:23 petang Khamis (waktu Amerika Syarikat) di kawah bernama Malapert A berhampiran kutub selatan bulan.

Ia dibina dan diterbangkan pertama kali oleh syarikat swasta, Intuitive Machines yang berpangkalan di Houston dan dilancarkan minggu lalu dari Pusat Angkasa Kennedy NASA di Florida dan sudah memasuki orbit bulan sejak Rabu.

Pendaratan itu berjaya dilakukan, sehari selepas kapal angkasa itu mencapai orbit bulan dan seminggu selepas pelancarannya dari Florida, disahkan oleh isyarat yang dipancarkan kembali kira-kira 239,000 batu (384,000 km) ke pusat kawalan misi di Bumi.

Bagaimanapun, komunikasi dengan kenderaan itu mengambil masa beberapa minit untuk diwujudkan semula.

Ini kerana, pada awalnya isyarat samar-samar, menyebabkan pusat kawalan misi tidak boleh menentukan keadaan dan kedudukan tepat pendarat.

Pendaratan berjaya dilakukan selepas gangguan selama 11 jam dengan sistem navigasi autonomi kapal angkasa yang memerlukan jurutera di lapangan untuk menggunakan penyelesaian penyelesaian.

Kapal pendarat itu membawa lima instrumen NASA, termasuk suar radio yang bertujuan untuk menghantar geolokasi tepat dan kamera yang menangkap imej bagaimana permukaan bulan berubah daripada interaksi dengan kepulan enjin kapal angkasa, serta kargo komersial.

Artikel Berkaitan:

Odysseus yang digelar 'Odie' akan mempunyai tujuh hari sebelum bergelap, dan turun di tapak pendaratan, yang akan menghalang panel solar kapal angkasa itu daripada mengumpul tenaga daripada cahaya matahari untuk menjana kuasa di bawah suhu beku.

Mesin itu dibangunkan Intuitive, salah satu syarikat yang diluluskan NASA di bawah Kontrak Perkhidmatan Muatan Lunar Komersial (CLPS) untuk membina pendarat bulan persendirian yang akan digunakan oleh agensi angkasa persekutuan itu, antara lain, untuk menghantar instrumen ke angkasa.

Ini merupakan percubaan ketiga untuk mendarat di bulan tahun ini.

Pada awal Januari, pendarat bulan PEREGRINE, yang dibina oleh Astrobotic, mengalami kebocoran bahan api yang kritikal, memaksanya kembali ke bumi dan terbakar apabila masuk semula.

Misi robotik ini penting untuk penerokaan bulan ketika NASA dan Agensi Angkasa Kanada bersedia untuk menghantar empat angkasawan terbang mengelilingi bulan dalam misi Artemis II, tahun depan.

Jika misi itu berjaya, Artemis III, iaitu pendaratan manusia di bulan akan dilakukan pada 2026, dua tahun lagi.

Pasukan Artemis akan dianggotai oleh tiga warga Amerika, Victor Glover, Christina Hammock Koch, dan Reid Wiseman dan seorang warga Kanada, Jeremy Hansen. - Awani/Agensi

Nak berita-berita terkini dengan lebih pantas? Jom sertai saluran WhatsApp Sinar Harian: https://whatsapp.com/channel/0029Va4iEylEgGfDYSCqPJ28