AS$30 juta masuk ke akaun Najib dari syarikat samaran - Saksi

Najib dibawa ke Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur bagi prosiding kes 1MDB yang dihadapinya pada Selasa. - Foto Sinar Harian/Rosli Talib
Najib dibawa ke Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur bagi prosiding kes 1MDB yang dihadapinya pada Selasa. - Foto Sinar Harian/Rosli Talib
A
A
A

KUALA LUMPUR – Seorang Penganalisis Pasukan Petugas Khas 1Malaysia Development Berhad (1MDB) memberitahu Mahkamah Tinggi di sini pada Selasa bahawa, akaun peribadi Datuk Seri Najib Tun Razak menerima AS$30 juta daripada sebuah syarikat samaran, Blackstone Asia Real Estate Partners.

Adam Ariff Mohd Roslan, 29, berkata demikian semasa perbicaraan kes rasuah dan pengubahan wang haram berjumlah RM2.3 bilion dana 1MDB, membabitkan bekas Perdana Menteri itu di hadapan Hakim, Datuk Collin Lawrence Sequerah (kini Hakim Mahkamah Rayuan).

Blackstone ialah sebuah syarikat yang dikatakan dikawal oleh ahli perniagaan buruan, Low Taek Jho atau lebih dikenali dengan nama Jho Low, melalui rakan sekutunya Tan Kim Loong atau Eric Tan.

Beliau yang juga saksi pendakwaan ke-47 berkata, akaun itu turut menerima wang berjumlah AS$5 juta pada 30 Oktober 2012 dan AS$25 juta lagi dipindahkan pada 19 November tahun sama.

“Standard Chartered Bank milik Blackstone merekodkan, akaun yang menerima dana itu telah menggunakan nama ‘AmPrivate Banking – MR’.

“Pemeriksaan ke atas penyata bank dan rekod bertarikh 31 Oktober 2012 dan 20 November 2012 untuk akaun atas nama 'AmPrivate Banking – MR dan/atau Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak' yang disediakan oleh AmIslamic pula, sepadan dengan pemindahan itu,” katanya.

Bukan itu sahaja, saksi terbabit berkata, terdapat aliran masuk lebih RM60.6 juta ke akaun peribadi AmIslamic Najib.

Beliau berkata, ia berasal daripada terbitan Bon Nota Jangka Sederhana Islam (IMTN) oleh Lembaga Pelaburan Terengganu (TIA).

Artikel Berkaitan:

Untuk rekod, TIA ditukar nama kepada 1MDB melalui Kementerian Kewangan Diperbadankan (MKD) pada pada September 2009 lalu.

Katanya lagi, akaun itu menerima kemasukan wang pada 23 Februari dan 13 Jun 2011 itu.

Katanya, ia diterima dari akaun Bank Riyad, juga berasal daripada pinjaman bertempoh bersindiket RM2.5 bilion oleh 1MDB.

Adam Ariff berkata, aliran wang tersebut diperoleh pada 23 Februari dan 13 Jun 2011 daripada akaun Bank Riyadh juga berasal daripada pinjaman bertempoh bersindiket RM2.5 bilion oleh 1MDB.

“Akaun Bank Riyad itu memindahkan dana ke akaun Najib dalam tempoh satu hingga tiga hari selepas Good Star memindahkan dana ke akaunnya,” katanya selepas dirujuk dengan laporan jejak wang dalam akaun bekas Ahli Parlimen Pekan itu.

Najib, 70, menghadapi empat tuduhan menggunakan kedudukannya untuk memperoleh suapan berjumlah RM2.3 bilion dana 1MDB dan 21 tuduhan pengubahan wang haram yang melibatkan jumlah yang sama.

Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!