Kes 1MDB: Malaysia tuntut Roger Ng kembali

Roger Ng. - Agensi
Roger Ng. - Agensi
A
A
A

NEW YORK - Malaysia menuntut bekas pegawai bank Goldman Sachs, Roger Ng yang disabitkan bersalah tahun lepas di New York kerana membantu merompak dana 1Malaysia Development Bhd (1MDB) untuk kembali ke negara ini sebelum memulakan hukuman 10 tahunnya di penjara Amerika Syarikat (AS).

Menurut laporan Reuters, Hakim Daerah AS di Brooklyn, Margo Brodie berkata, mahkamah menangguhkan tarikh penyerahan Roger yang dijadualkan pada 6 September, selama sebulan kepada 6 Oktober 2023.

Dalam hal ini, pendakwa raya AS, Drew Rolle berkata, mereka memerlukan lebih banyak masa untuk berbincang dengan Kuala Lumpur terlebih dahulu sebelum membenarkan Roger dibicarakan atas tuduhan di sana.

Tambahnya, AS juga sedang berusaha untuk memastikan bahawa prosedur yang mengawal kepulangan defendan ke Malaysia tidak akan menangguhkan hukumannya di negara itu.

“AS juga sedang berusaha untuk memastikan bahawa prosedur yang mengawal kepulangan defendan ke Malaysia tidak akan melambatkan perkhidmatan hukuman nya di sini (AS)," ujarnya.

Difahamkan, kes itu berpunca daripada sekitar AS$6.5 bilion (RM30.2 bilion) dalam bon yang Goldman membantu 1MDB pada 2012 dan 2013, yang katanya sebanyak $ 4.5 bilion daripada jumlah itu telah digelapkan pegawai, bank dan rakan mereka.

Ketika perbicaraan mahkamah bulan lepas, Rolle berkata, Roger, 51, boleh dikembalikan ke Malaysia untuk dibicarakan sebaik sahaja dia berada dalam tahanan AS.

Dalam pada itu, peguam mewakili Ng bersetuju dengan penangguhan selama sebulan itu, walau bagaimanapun salah seorang daripada peguamnya, Marc Agnifilo, enggan memberikan sebarang komen berhubung perkara berkenaan.

Artikel Berkaitan:

Namun, Agnifilo ketika perbicaraan mahkamah menerangkan, Malaysia mahukan kerjasama Roger dengan siasatan 1MDB yang sedang dijalankan.

Sementara itu, seorang lagi pegawai bank Goldman Sachs iaitu bekas bos Roger, Tim Leissner, mengaku bersalah dan memberi keterangan terhadap Roger di prosiding perbicaraan, namun Leissner masih belum dijatuhkan hukuman.

Dalam perkembangan lain, ahli perniagaan, Low Taek Jho atau lebih dikenali sebagai Jho Low, yang dikatakan menjadi dalang kepada skim 1MDB sedang diburu dan didakwa secara jenayah tetapi masih bebas sehingga kini.