Program ‘Camp of Leaders’ pupuk kreativiti pelajar

A
A
A

Barisan hadapan, empat dari kiri, Yap Sue Yii, Nik Suzila, Shin Tseng dan Lim Yuet Kim, bersama-sama mentee pelajar mereka dari program Kem Pemimpin Universiti Taylor pada sesi Kick off di mana mentor berkongsi pengalaman dan perspektif unik mereka tentang bimbingan.
Barisan hadapan, empat dari kiri, Yap Sue Yii, Nik Suzila, Shin Tseng dan Lim Yuet Kim, bersama-sama mentee pelajar mereka dari program Kem Pemimpin Universiti Taylor pada sesi Kick off di mana mentor berkongsi pengalaman dan perspektif unik mereka tentang bimbingan.KUALA LUMPUR – Program 'Camp of Leaders' anjuran Universiti Taylor's menghubungkan pelajar dan pemimpin industri dalam menginovasi perniagaan yang mempunyai potensi besar dalam pasaran.

Program yang memanfaatkan pengetahuan dan pengalaman pelajar dalam sesi bimbingan untuk membangunkan kemahiran insaniah dalam membina empayar perniagaan.

Kem Pemimpin merupakan program bimbingan yang mempunyai mentor dalam menginovasi perniagaan dan projek sosial untuk menangani keperluan komuniti dan kualiti hidup mereka.

Selaras dengan wawasan Malaysia untuk maju daripada ekonomi berasaskan pengeluaran kepada yang berintensif pengetahuan, Kem Pemimpin bertindak sebagai batu loncatan yang memperkasakan belia masa kini untuk menjadi pengubah permainan di masa depan, menyumbang kepada kemajuan negara melalui pendidikan.

Sesi bermula bersama mentor program yang terdiri daripada pemimpin yang berpengalaman luas dalam industri masing-masing seperti Pengarah Bebas Bukan Eksekutif Capital A, Surina Shukri, Pengasas Bersama REXKL, Pengasas Bersama Kloth Circularity Shin Tseng, Nik Suzila, Pengasas Komuniti Tukang Jahit, Yap Sue Yii dan Pengasas bersama PichaEats, Lim Yuet Kim.

Pakar-pakar berkaliber tinggi ini digandingkan dengan pasukan pelajar inovatif yang berusaha untuk menceburi bidang baharu dalam pelbagai ruang seperti teknologi perubatan, tenaga boleh diperbaharui dan makanan dan minuman.

Gandingan mentor dan mentee turut diadakan berdasarkan pengalaman atau minat industri, dan projek pelajar.

Artikel Berkaitan:

Dari kiri ke kanan: Nik Suzila, Surina Shukri, Shin Tseng, Yap Sue Yii dan Lim Yuet Kim, mentor untuk program Kem Pemimpin Universiti Taylor, pada sesi Kick Off di mana mereka berkongsi pandangan mereka tentang bimbingan dan faedah kemahiran insaniah dalam perniagaan permulaan.
Dari kiri ke kanan: Nik Suzila, Surina Shukri, Shin Tseng, Yap Sue Yii dan Lim Yuet Kim, mentor untuk program Kem Pemimpin Universiti Taylor, pada sesi Kick Off di mana mereka berkongsi pandangan mereka tentang bimbingan dan faedah kemahiran insaniah dalam perniagaan permulaan.

Ketua Pegawai Pemasaran Asia McDonald's, Eugene Lee, yang merupakan salah seorang mentor, menekankan kepentingan dan tanggungjawab untuk membimbing generasi inovator muda akan datang.

“Ia adalah satu peluang yang baik untuk dapat menjadi mentor generasi penjejak akan datang yang akan membawa perubahan kepada industri khusus mereka.

“Sepanjang saya dalam bidang pemasaran, saya belajar bahawa kemahiran insaniah adalah sama penting dengan kemahiran teknikal. Apa yang saya ingin capai melalui bimbingan ini adalah untuk meningkatkan kemahiran teknikal yang pelajar telah pelajari di dalam kelas, dengan kemahiran insaniah yang mereka perlukan untuk menghidupkan idea mereka di dunia sebenar.

“Saya secara peribadi bersemangat untuk menyampaikan pengetahuan dan pengalaman yang telah kami kumpulkan untuk generasi akan datang supaya mereka boleh terus membina apa yang telah kami pelajari dan mencapai perkara yang besar dalam hidup mereka,”katanya.

Seorang lagi mentor, bekas Ketua Kreatif dan Rakan Kongsi Pengurusan APAC, VJ Anand yang kini berpangkalan di London dalam usaha terbaharunya bersama VaynerMedia turut berkongsi pandangan.

“Setelah mengetuai pasukan berbeza antara 5 hingga 170 orang dalam industri kreatif, saya telah belajar untuk tidak pernah memandang rendah potensi yang dimiliki oleh individu berbakat, kuasa mereka untuk mengubah dunia dengan perspektif dan kebolehan mereka.

“Ia merupakan satu keistimewaan untuk berkongsi pengalaman saya dengan pelbagai orang berbakat yang saya temui sepanjang kerjaya saya dan saya bersemangat dan teruja untuk memulakan perjalanan ini dengan Jizen yang mengasaskan Nexmve yang terkenal dengan produk tali kasut tanpa ikat,"katanya.

Sementara itu, alumni Sarjana Muda Komunikasi Massa dari Taylor’s, Jizen Loh Iskandar yang telah memenangi beberapa pertandingan startup termasuk MaGIC University Startup Challenge yang dianjurkan oleh Malaysian Global Innovation and Creativity Centre (MaGIC) gembira terpilih menyertai program itu.

“Ia adalah satu penghormatan untuk dipilih ke program Camp of Leaders, walaupun telah menamatkan pengajian di universiti tahun ini. Taylor’s telah memainkan peranan aktif dalam menyokong keperluan pelajarnya dengan kemahiran dan sumber yang mereka perlukan untuk membawa projek mereka ke langkah seterusnya.

“Sungguh menarik untuk berhubung dengan pelbagai pemimpin industri kerana usahawan muda seperti kami kekurangan pengalaman dunia sebenar. Mentor membimbing kami memberi arah yang lebih jelas tentang perkara yang perlu dilakukan, membantu kami menjimatkan masa dan sumber, dan akhirnya memberi peluang yang lebih baik untuk kami melihat cita-cita menjadi kenyataan,”katanya.

Camp of Leaders adalah sebahagian daripada usaha Taylor’s memupuk intelek, kreativiti dan kebijaksanaan praktikal pelajar.