Aduan pengguna terhadap industri penerbangan turun 59.1 peratus

Saripuddin
Saripuddin
A
A
A

SHAH ALAM - Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom) menerima 157 aduan daripada pengguna terhadap industri penerbangan dengan penurunan sebanyak 59.1 peratus daripada jumlah yang difailkan dalam tempoh sama pada tahun lepas.

Pengerusi Eksekutif Mavcom, Datuk Seri Saripuddin Kasim berkata, daripada jumlah tersebut, 98.1 peratus melibatkan aduan terhadap syarikat penerbangan dan 1.9 peratus selebihnya pula berkaitan dengan lapangan terbang.

Beliau berkata, aduan terhadap AirAsia Group Bhd mewakili 41.4 peratus daripada jumlah aduan keseluruhan yang difailkan, diikuti Malaysia Airlines (MAS) dengan 28.7 peratus dan Malindo Air dengan 12.1 peratus.

“Laporan tersebut mencatatkan pengurangan jumlah aduan terhadap semua syarikat penerbangan kecuali Firefly Airlines yang setara dengan penurunan jumlah penumpang udara yang dibawa bagi semua syarikat penerbangan.

“Daripada 60.1 peratus aduan yang diterima, syarikat penerbangan telah mengubah keputusan asal mereka dengan memberikan penyelesaian lebih memuaskan atau adil kepada pengguna.

“Ini menunjukkan peningkatan sebanyak 2.3 peratus berbanding tempoh yang sama pada tahun 2020,” katanya dalam kenyataan pada Isnin.

Saripuddin berkata, selaras dengan komitmen Mavcom untuk melindungi hak pengguna penerbangan, suruhanjaya berjaya menyelesaikan 97.5 peratus aduan pengguna yang diterima dalam jangka masa enam bulan tersebut.

Tambahnya, sebanyak 82 aduan tidak dapat dilanjutkan berikutan dokumentasi pengguna yang tidak lengkap, aduan berada di luar skop Kod Perlindungan Pengguna Penerbangan Malaysia 2016 (MACPC) atau aduan dihantar melebihi tempoh satu tahun dari tarikh kejadian.

Artikel Berkaitan:

“Aduan pengguna yang diselesaikan termasuk berkaitan pembayaran balik, program penerbangan kerap dan pembatalan penerbangan.

“Pada masa sama, 675 permohonan bayaran balik berkaitan Covid-19 diterima Mavcom pada separuh pertama tahun 2021.

“Selain itu, Mavcom juga berusaha meningkatkan pendedahan mengenai hak-hak pengguna penerbangan, memperkenalkan penambahbaikan yang akan meningkatkan kemudahan pengguna dan pelaksanaan Rangka Kerja Kualiti Perkhidmatan (QoS) Lapangan Terbang,” katanya.