MB nafi roboh Stadium Shah Alam untuk PRN

Amirudin pada Majlis Pelancaran Pelan Tindakan Strategik dan Logo Baharu Yayasan Selangor pada Selasa.
Amirudin pada Majlis Pelancaran Pelan Tindakan Strategik dan Logo Baharu Yayasan Selangor pada Selasa.
A
A
A

SUBANG JAYA - Kerajaan negeri Selangor menafikan dakwaan perobohan Stadium Shah Alam yang bakal digantikan dengan Kompleks Sukan Shah Alam (KSSA) adalah bagi menghadapi Pilihan Raya Negeri (PRN) di negeri itu.

Menteri Besar, Datuk Seri Amirudin Shari berkata, jika dakwaan itu benar maka kerja perobohan Stadium Shah Alam akan dilakukan pada Jun.

Menurutnya, pihaknya hanya mengikut perancangan awal dan membuat jadual untuk kembali ke September atau Oktober bagi meneruskan pelan strategi yang dibuat.

"Sejak 2008, kita mendapat idea ini ketika zaman (bekas Menteri Besar) Datuk Seri (Mohamed) Azmin Ali, tapi beliau tidak buat apa-apa.

"Alhamdulillah, saya diberikan sedikit kekuatan untuk meneruskan dan sudah sampai tahap mengenal pasti perancangan.

"Sekarang, prosesnya adalah verifikasi harga supaya tidak melambung tinggi dan dapat harga setara," katanya ketika ditemui pada Majlis Pelancaran Pelan Tindakan Strategik dan Logo Baharu Yayasan Selangor di sebuah hotel di sini pada Selasa.

Amirudin menambah, manfaat daripada projek berkenaan akan dinikmati oleh semua pihak malah akan dilaksanakan sekali dengan tebatan banjir dan pelan penyuraian trafik.

"Di sana adalah kawasan trafik yang agak padat terutama pada lewat petang dan banjir yang berulang kali berlaku.

"Jadi pelaksanaannya sedikit dipanjangkan kerana kita nak tengok dengan pelan penyuraian trafik," katanya.

Sebelum ini, Amirudin dilaporkan berkata, pembangunan itu bukan hasrat peribadi beliau sebaliknya ia hasrat Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah; Raja Muda Selangor, Tengku Amir Shah dan penyokong bola sepak Selangor.

ARTIKEL BERKAITAN: Stadium Shah Alam bakal mula diroboh awal Oktober

Tak logik Stadium Shah Alam RM700 juta - TMJ

Stadium Shah Alam baharu bertaraf dunia