'Tunjuk sahaja sijil digital vaksinasi, tidak perlu cetak'

Noor Azmi (kiri) melawat PPV Awam Dewan Kemas Gopeng.
Noor Azmi (kiri) melawat PPV Awam Dewan Kemas Gopeng.
A
A
A

GOPENG - Individu yang lengkap menerima vaksin Covid-19 hanya perlu menunjukkan sijil digital vaksinasi yang dipaparkan di aplikasi MySejahtera sekiranya ingin melakukan perjalanan rentas negeri dan daerah mahupun aktiviti sosial lain.

Timbalan Menteri Kesihatan 1, Datuk Dr Noor Azmi Ghazali berkata, tiada keperluan untuk masyarakat mencetak sijil digital berkenaan kerana tindakan itu boleh mengelirukan.

"Mereka boleh tunjuk sijil digital di MySejahtera ketika ini tanpa perlu mencetaknya. Semua pihak mahu membuat perkhidmatan berbayar sedangkan tidak perlu langsung untuk mencetak.

"Cukup sekadar menunjukkan sijil berkenaan di telefon bimbit masing-masing kepada penguat kuasa termasuk di sekatan jalan raya (SJR)," katanya kepada pemberita selepas melawat Pusat Pemberian Vaksin (PPV) Awam Dewan Kemas Gopeng di sini pada Rabu.

Menurutnya, selain sijil digital, orang ramai boleh menunjukkan kad vaksinasi yang diterima selepas suntikan dibuat.

"Masing-masing ada kad itu dan saya pernah jumpa rakyat yang 'laminate' kad berkenaan untuk disimpan seperti MyKad. Itu juga sebagai bukti sekiranya telefon bimbit kehabisan bateri dan sebagainya.

"Guna kad yang diberikan dan bukannya yang dicipta atau dijual. Setakat ini, hanya itu sahaja kaedah dan prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan kerajaan," katanya.

Mengulas mengenai penjualan sijil digital, Noor Azmi berkata, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan polis akan menjalankan siasatan terhadap penjualan sijil digital vaksinasi palsu tersebut termasuk di platform e-dagang.

Artikel Berkaitan:

Katanya, Unit Inspektorat dan Perundangan KKM akan membuat siasatan terhadap kegiatan berkenaan yang boleh dianggap sebagai satu penipuan.

"Kita terima satu kes dan laporan polis dibuat di Kedah. Unit berkenaan akan buat siasatan akan kebenaran perkara ini dan tindakan selanjutnya yang akan diambil.

"Tindakan itu boleh membuatkan orang menipu mengatakan mereka terima dua dos. KKM tidak membuat perolehan kepada mana-mana pihak untuk mengeluarkan kad vaksinasi untuk ditunjukkan," katanya.

Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!