X

Kindly register in order to view this article
!

KKM mohon RM1.14 bilion peruntukan tambahan

KKM memohon bajet tambahan sebanyak RM1.14 bilion bagi menampung keperluan semasa membendung penularan jangkitan Covid-19. - Foto fail Bernama
A
A

KUALA LUMPUR - Kementerian Kesihatan (KKM) memohon bajet tambahan sebanyak RM1.14 bilion bagi menampung keperluan semasa membendung penularan jangkitan Covid-19.

Menterinya, Datuk Seri Dr Adham Baba berkata, permohonan dibuat daripada Kementerian Kewangan pada 7 Julai lalu.

“Berdasarkan perkembangan semasa, terdapat keperluan untuk peruntukan tambahan. Dalam hal ini, KKM telah memohon bajet tambahan sebanyak RM1.14 bilion daripada Kementerian Kewangan pada 7 Julai 2021.

"Ia untuk 'reagen', 'consumables', peralatan pelindungan diri (PPE), penyumberluaran pesakit ke hospital swasta, 'outsourcing' ujian makmal dan sebagainya,” katanya pada Mesyuarat Khas Penggal Ketiga Parlimen Ke-14 pada Selasa.

Beliau juga berkata, pada tahun ini, kerajaan memperuntukkan sebanyak RM100 juta lagi kepada KKM bagi tujuan penyumberluaran perkhidmatan kesihatan ke hospital swasta dengan memberikan keutamaan kepada kes-kes di Lembah Klang.

“Penyumberluaran bagi kes selain daripada Covid-19 ini bertujuan meningkatkan kapasiti hospital awam bagi merawat kes-kes Covid-19,” katanya.


Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!