TIGA pemain utama Kedah sanggup mengambil risiko diturunkan walaupun masih cedera bagi membantu pasukan mara ke separuh akhir Piala Malaysia 2017 yang dijadualkan pada pertengahan Oktober ini.

Ketua Jurulatihnya, Mohd Nidzam Adzha Yusoff berkata, Baddrol Bakhtiar, Rizal Ghazali dan Syazwan Zainon sanggup menahan sakit bagi memastikan kemaraan penyandang juara Piala Malaysia itu apabila menang 1-0 mengatasi Selangor di Stadium Darul Aman, semalam dan mara ke kelompok 4 terbaik dengan agregat 4-2.

Menurutnya, doktor pasukan menasihatkan pemain-pemain tersebut terus direhatkan namun mereka tidak mahu berada di bangku simpanan sebaliknya mengambil suntikan dan ubat tahan sakit untuk terus bersama Lang Merah.

"Pemain sanggup sakit demi membawa Kedah untuk mara ke peringkat separuh akhir dan mereka berjaya melakukan bersama apabila mampu bertahan dan menyerang bersama sepanjang perlawanan.

"Kita lebih memandang kepada perlawanan suku akhir pertama dengan tiga gol yang diperolehi di Selayang.

"Di sini pula dengan misi tanpa bolos berjaya dilakukan jadi apa yang ditulis oleh segelintir penulis bahawa Kedah menang secara nasib tidak tepat kerana semangat berpasukan ditunjukkan melayakkan mereka untuk mara ke separuh akhir," katanya selepas perlawanan tamat, semalam.

Lang Merah akan bertemu Felda United di peringkat separuh akhir.