TINDAKAN segelintir penyokong Kedah yang melancarkan kempen boikot ke Stadium Darul Aman berikutan pembatalan siaran langsung perlawanan ke-16 Liga Super 2017 Kedah dan Selangor tidak berjaya apabila hampir 20,000 tetap hadir memberikan sokongan, kelmarin.

Jumlah kehadiran tersebut mengambarkan sokongan tidak berbelah bahagi ditunjukkan oleh penyokong Hijau Kuning walaupun masih ada di kalangan mereka tetap kecewa dengan tindakan yang dilakukan oleh Persatuan Bolasepak Kedah (KFA) kerana tidak mahu siaran langsung tiga perlawanan berturut-turut dibuat di laman sendiri.

Salah satu laman facebook dikenali Lang Merah Fans yang memuatkan poster di statusnya pada 14 Julai lalu mendakwa, KFA tidak memikirkan golongan kurang berkemampuan kerana bukan semua mampu untuk ke stadium.

Kempen boikot yang digerakkan oleh sebuah laman facebook.

Poster tersebut telah dikongsi sebanyak 168 pelayar, hampir 500 darinya memberi komen manakala lebih 1,700 menyukai status tersebut.

Bagaimanapun tinjauan semalam mendapati sebahagian besar pelayar yang memberi komen tidak setuju dengan tindakan yang dilakukan oleh laman facebook yang mempunyai 28,034 pengikut itu.

Mengulas situasi berkenaan, Pengerusi Kelab Penyokong Bolasepak Kedah, Nor Asmadi Hamzah berkata, sukar untuk mempengaruhi sebahagian besar penyokong Kedah memboikot perlawanan di stadium kerana sukan tersebut merupakan hiburan nombor satu di negeri ini.

Sebahagian besar netizen tidak setuju dengan tindakan boikot.

Menurutnya, beliau memahami perasaan segelintir penyokong yang kecewa dengan tindakan KFA namun masih ada saluran lain yang boleh digunakan untuk membuat bantahan.

"Penyokong sejati tidak akan memboikot sesuatu perlawanan di stadium jika tidak membabitkan alasan yang cukup kukuh kerana sukan ini adalah sukan utama bagi rakyat Kedah.

Tambahan pula jika membabitkan perlawanan besar seperti bertemu Selangor, memang penyokong akan berusaha datang untuk memberikan sokongan dan jelas semalam (kelmarin) stadium hampir penuh," katanya kepada Sinar Harian.         

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • PERSATUAN Bolasepak Kedah (KFA) akan mengumumkan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) dan Pengurus Pasukan barunya di Majlis Memperkenalkan Pasukan Kedah 2018 pada 24 Januari depan.
  • SERAMAI 20 marshal berbadan tegap dicari oleh Jawatankuasa Tiket dan Pintu Masuk Persatuan bolasepak Kedah (KFA) untuk kawalan di pintu masuk dan memantau keadaan Stadium Darul Aman bagi saingan Liga Malaysia musim 2018.
  • LEBIH 1,000 penyokong setia Kedah telah mendaftar sebagai Ahli Keutamaan KFA pada hari jualan pertama di Pejabat Persatuan Bolasepak Kedah (KFA) di Stadium Darul Aman semalam.
  • PERSATUAN Bolasepak Kedah (KFA) akan mendapatkan penjelasan lebih lanjut daripada pemain importnya, Liridon Krasniqi berkenaan desas-desus khidmatnya diperlukan oleh kelab Angers yang beraksi di Divisyen Satu Perancis.
  • PERSATUAN Bola Sepak Kedah (KFA) menambah baik jualan tiket musim ini dengan mengeluarkan kad keahlian penyokong Helang Merah berharga RM50 setahun.