TINDAKAN segelintir penyokong Kedah yang melancarkan kempen boikot ke Stadium Darul Aman berikutan pembatalan siaran langsung perlawanan ke-16 Liga Super 2017 Kedah dan Selangor tidak berjaya apabila hampir 20,000 tetap hadir memberikan sokongan, kelmarin.

Jumlah kehadiran tersebut mengambarkan sokongan tidak berbelah bahagi ditunjukkan oleh penyokong Hijau Kuning walaupun masih ada di kalangan mereka tetap kecewa dengan tindakan yang dilakukan oleh Persatuan Bolasepak Kedah (KFA) kerana tidak mahu siaran langsung tiga perlawanan berturut-turut dibuat di laman sendiri.

Salah satu laman facebook dikenali Lang Merah Fans yang memuatkan poster di statusnya pada 14 Julai lalu mendakwa, KFA tidak memikirkan golongan kurang berkemampuan kerana bukan semua mampu untuk ke stadium.

Kempen boikot yang digerakkan oleh sebuah laman facebook.

Poster tersebut telah dikongsi sebanyak 168 pelayar, hampir 500 darinya memberi komen manakala lebih 1,700 menyukai status tersebut.

Bagaimanapun tinjauan semalam mendapati sebahagian besar pelayar yang memberi komen tidak setuju dengan tindakan yang dilakukan oleh laman facebook yang mempunyai 28,034 pengikut itu.

Mengulas situasi berkenaan, Pengerusi Kelab Penyokong Bolasepak Kedah, Nor Asmadi Hamzah berkata, sukar untuk mempengaruhi sebahagian besar penyokong Kedah memboikot perlawanan di stadium kerana sukan tersebut merupakan hiburan nombor satu di negeri ini.

Sebahagian besar netizen tidak setuju dengan tindakan boikot.

Menurutnya, beliau memahami perasaan segelintir penyokong yang kecewa dengan tindakan KFA namun masih ada saluran lain yang boleh digunakan untuk membuat bantahan.

"Penyokong sejati tidak akan memboikot sesuatu perlawanan di stadium jika tidak membabitkan alasan yang cukup kukuh kerana sukan ini adalah sukan utama bagi rakyat Kedah.

Tambahan pula jika membabitkan perlawanan besar seperti bertemu Selangor, memang penyokong akan berusaha datang untuk memberikan sokongan dan jelas semalam (kelmarin) stadium hampir penuh," katanya kepada Sinar Harian.         

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KELAB Penyokong Bola Sepak Kedah mahu Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) berterus terang dan mengeluarkan kenyataan sama ada Kedah boleh bermain dalam kejohanan Piala Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) musim depan atau tidak.
  • PENAJA utama pasukan Kedah, ECK akan menghubungi Persatuan Bolasepak Kedah (KFA) berkenaan bekas penolong jurulatih Kedah, Ramon Marcote yang akan cuba dibawa masuk untuk mengendalikan pasukan itu pada musim hadapan.
  • PERSATUAN Bolasepak Kedah (KFA) masih lagi menunggu keputusan rasmi berhubung permohonan lesen dari Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) bagi melayakkan mereka beraksi di pentas Piala AFC 2018.
  • PENAJA utama pasukan Kedah, ECK bersedia mencadangkan nama bekas penolong pasukan tersebut, Ramon Marcote kepada Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Ahmad Bashah Md Hanipah dan Ahli Majlis Eksekutif Persatuan Bolasepak Kedah (KFA) untuk mengendalikan pasukan itu bagi musim 2018.
  • PRESIDEN Persatuan Bolasepak Kedah (KFA), Datuk Seri Ahmad Bashah Md Hanipah perlu terus kekal memimpin organisasi tersebut bagi memastikan persiapan pasukan bagi musim 2018 tidak akan terganggu.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.