KUANTAN - Pengasas ajaran ‘Tuhan Harun’ dipercayai menubuhkan sistem pengajian dikenali sebagai ‘Universiti Universal Overhead God’ dalam usaha menyebar fahaman songsang kepada pengikutnya.

Melalui sistem pengajian itu, lelaki berusia 46 tahun itu membahagikan pengikutnya kepada tiga peringkat iaitu Intake (baru), Doktorat dan Doktor World of God (tertinggi).

Berdasarkan bahan bercetak dirampas daripada kumpulan itu, lelaki terbabit dipercayai cuba menerap fahaman kepada ahli bahawa dia adalah ‘Tuhan’.

Ketua Bahagian Penguatkuasa Jabatan Agama Islam Pahang (Jaip), Ahmad Raflii Abdul Malek berkata, pengasas ajaran songsang itu juga dipercayai menubuhkan beberapa persatuan atas nama kebajikan bertujuan mengutip derma bagi mengumpul dana kewangan kumpulan terbabit.

Menurutnya, sebelum ini pihak penguat kuasa Jaip merampas pelbagai bahan bercetak berhubung ajaran itu yang jelas bercanggah dengan hukum syarak.

“Antara dirampas termasuk bahan penulisan bertajuk ‘Tuhan 2013’ disyaki dimaksudkan kepada pengasas ajaran itu," katanya.

Ahmad Rafli berkata, lelaki tersebut bersama 30 pengikutnya termasuk enam wanita ditahan dalam sebuah premis di Lorong Pandan Damai 2 di sini ketika menjalani ritual diiringi persembahan muzik kira-kira jam 6.30 petang, 4 April lalu.

“Susulan penahanan kumpulan terbabit, pihak penguat kuasa Jaip merampas pelbagai bahan bercetak selain komputer riba, Ipad, pemacu dan cakera padat mengandungi bahan perisian yang bercanggah dengan hukum syarak.

“Rampasan bahan-bahan bercetak itu turut dilakukan hasil serbuan ke atas sebuah premis  di tingkat 2, Lorong Seri Teruntum 39, Jalan Bukit Ubi di sini yang dipercayai digunakan sebagai pejabat operasi,” katanya.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KUANTAN - Dua pengikut Ajaran Harun dijatuhi hukuman mati selepas didapati bersalah oleh Mahkamah Tinggi di sini kerana membunuh Ketua Penolong Penguat Kuasa Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP) Ahmad Raffli Abd Malek, tiga tahun lalu.
  • IPOH - Polis Perak sedang melakukan siasatan secara terperinci berhubung dakwaan terdapat sebuah kumpulan ajaran sesat di negeri itu, yang dikatakan sedang mengembangkan pengaruhnya ke seluruh negara.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.