HULU TERENGGANU - Kemudahan 14 Pusat Internet 1Malaysia (PI1M) yang ada di Hulu Terengganu termasuklah di Kampung Tengkawang sememangnya dinantikan penduduk kampung.

Hal itu diakui seorang penduduk, Rohani Mohamed, 60, yang begitu gembira dengan kemudahan itu kerana tidak perlu lagi menempuh perjalanan pergi balik sejauh hampir 30 kilometer untuk ke Bandar Kuala Berang jika ingin dapatkan kemudahan di pusat internet.

“Walaupun keperluan menggunakan internet bagi individu seperti saya tidak seperti golongan muda tetapi kemudahan ini amat perlu memandangkan banyak urusan seperti pembayaran bil atau mengemas kini Bantuan Rakyat 1Malaysia dilakukan secara atas talian.

“Kemudahan pembelajaran juga boleh dilakukan di pusat internet ini. Sekarang, kami tidak perlu lagi ke Bandar Kuala Berang jika ingin buat urusan yang memerlukan penggunaan internet kerana kampung kami sudah mempunyai kemudahan PI1M,” katanya.

Menurut Rohani, kemudahan PI1M yang disediakan secara tidak langsung telah menjimatkan kos bahan api dan masa untuk melakukan urusan.

“Tentunya paling seronok ialah orang-orang muda terutamanya pelajar kerana dapat memudahkan mereka membuat tugasan atau mencari bahan untuk pembelajaran.

“Tidak sangka kemudahan ini akan berada di kampung sendiri. Tentunya, saya turut berbangga kerana walaupun tinggal jauh di luar bandar, penduduk tetap dapat kemudahan jalur lebar setanding masyarakat di bandar,” katanya.

Untuk rekod, majlis perasmian PI1M Kampung Tengkawang diadakan di Kampung Kuala Kejir secara serentak pada Majlis Perasmian PI1M Kampung Kuala Kejir dan PI1M Kampung Tengkawang, Hulu Terengganu, November lalu.

Majlis  berkenaan disempurnakan Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia,   yang juga Ahli Parlimen Hulu Terengganu serta Ketua Umno Bahagian Hulu Terengganu, Datuk Seri Jailani Johari.