ALOR SETAR - Kerajaan Negeri Kedah meminta kerajaan persekutuan membayar pampasan sebanyak RM100 juta sekiranya mahu penebangan balak di negeri itu tidak dilakukan.
   
Menteri Besar, Datuk Seri Azizan Abdul Razak berkata, pampasan itu sebenarnya pernah dijanjikan oleh Tun Dr Mahathir Mohamad semasa beliau menjadi Perdana Menteri, namun tidak pernah ditunaikan hingga kini.
   
"Kalau bising sangat (mengenai penebangan balak), bayar kami RM100 juta... hutan hak Kedah...lagipun tak tebang kawasan tadahan air, kawasan hutan simpan saja tebang," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Exco kerajaan negeri di Wisma Darul Aman di sini hari ini.
   
Bagaimanapun, beliau berkata perjanjian oleh Dr Mahathir itu hanya dibuat secara lisan manakala Menteri Besar Kedah sebelum ini tidak pernah menuntut janji berkenaan.
   
Dalam perkembangan lain, Azizan sekali lagi menegaskan Dewan Undangan Negeri (Dun) Kedah tidak akan dibubar selagi Perdana Menteri tidak membubarkan Dewan Rakyat.
   
"Saya takkan bubar, saya ada strategi. Saya tunggu isyarat pusat, tak boleh sesuka hati bubar," katanya dan menurutnya manifesto pilihan raya umum kerajaan negeri sudah siap.
   
Sementara itu, Azizan memberitahu tempoh lantikan Exco sedia ada akan berakhir 28 Februari ini dan upacara angkat sumpah dijangka diadakan pada 24 Februari ini, mengikut kelapangan Pengerusi Jemaah Pemangku Sultan Kedah, Tan Sri Tunku Annuar Sultan Badlishah. - Bernama

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KUALA LUMPUR - DAP meminta kerajaan untuk mendedahkan mekanisme pembayaran pampasan pada Malaysian Resources Corporation Bhd (MRCB), susulan pemansuhan Lebuhraya Penyuraian Trafik Johor Timur (EDL), mulai tahun hadapan.
  • GUA MUSANG - Jabatan Kemajuan Orang Asli (Jakoa) tidak pernah memberi persetujuan kepada Orang Asli untuk melakukan sekatan di beberapa laluan pembalakan bagi menuntut tanah adat mereka.
  • KEMAMAN - Kerajaan Terengganu akan membayar saguhati dengan kadar segera kepada pemilik kediaman di Kampung Pasir Putih, Marang yang terlibat dengan projek pembesaran jalan.
  • BENTONG - Pertubuhan Pelindung Khazanah Alam Malaysia (Peka) sedia tampil untuk mengemukakan bukti bahawa terdapat kegiatan pembalakan di kawasan Hutan Simpan Kekal Lentang sebelum kejadian banjir lumpur di Km52.4 Lebuhraya Kuala Lumpur (KL)-Karak pada petang Rabu lepas.
  • KUANTAN - Jabatan Perhutanan Pahang hari ini menafikan kegiatan pembalakan di pinggir hutan simpan Lentang sebagai punca berlaku banjir lumpur di Km52.4 Lebuhraya Kuala Lumpur-Karak petang semalam.