MARANG – Saya tidak menyangka ada sekolah dalam penjara dan dari situ saya bertekad untuk belajar bersungguh-sungguh dan tidak mahu mensia-siakan peluang diberikan kepada saya untuk menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Demikian menurut seorang banduan muda, Mohd Fauzan Sharrif, 20, dari Sekolah Intergriti Marang di sini, yang dipenjarakan kerana terbabit dalam kegiatan jenayah rogol dan memperoleh keputusan 4A 3B dan 1D dalam peperiksaan SPM 2011.

Mohd Fauzan yang dipenjarakan sejak Januari tahun lalu berkata, ketika pertama kali menjejakkan kaki ke penjara itu dia tidak mengetahui bahawa penjara menyediakan peluang kepada banduan melanjutkan pelajaran di Sekolah Integriti berkenaan.

Fauzan yang bakal dibebaskan pada 11 Mei 2014 juga ingin melanjutkan pelajarannya ke peringkat lebih tinggi selepas ini dan berhasrat untuk menyambung pelajarannya dalam bidang komunikasi massa di Sekolah Intergriti Kajang di Selangor.

“Dua tahun lalu saya pernah menduduki peperiksaan SPM di sebuah sekolah di Kuantan namun hanya memperoleh 2A sahaja, dan dengan keputusan kali kedua ini saya berazam untuk mengubah kehidupan dan mengorak langkah mencapai cita-cita.

“Saya mengucapkan terima kasih kepada semua pegawai penjara dan guru yang sudi membantu dan akan memohon untuk menyambung pelajaran di Sekolah Intergriti Kajang bagi melanjutkan pelajaran dalam bidang kewartawanan,” katanya.

Mohd Fauzan yang ditemani Pengetua Sekolah Intergriti Marang, Azrin Mohamad, dua anggota termasuk anggota unit kawalan penjara (UKP) Penjara Marang berkata demikian ketika ditemui Sinar Harian di Penjara Marang, di sini,

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • MARANG - Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang hari ini, menerima kunjungan bekas Ketua Hakim Negara Tun Mohamed Salleh Abas, di kediaman beliau di sini.
  • MARANG - Majlis Belia Negeri Terengganu (MBNT) mengecam sekeras-kerasnya pengisytiharan Baitulmaqdis sebagai ibu negara haram Zionis-Israel oleh Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump.
  • MARANG - Tindakan negara-negara yang memutuskan hubungan dengan Qatar serta mengeluarkan 'senarai baharu pengganas' bukanlah perkara mengejutkan, kata Naib Presiden Kesatuan Ulamak Sedunia, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.
  • MARANG - Seramai 25 pesakit mental yang mendapatkan perkhidmatan di Pusat Komuniti Mental Masyarakat (PKMM) Wakaf Tapai di sini, berjaya mendapatkan pekerjaan tahun ini melalui program penempatan pekerjaan yang dilaksanakan.
  • MARANG - Seramai 757,439 murid di 7,780 sekolah rendah terpilih di seluruh negara mendapat manfaat menerusi Program Susu 1Malaysia (PS1M) dalam tempoh Julai hingga Disember tahun ini.