KUALA LUMPUR - Cuepacs mahu gred kira-kira 70,000 penjawat awam dalam kumpulan teknikal, sains dan pertanian, yang dinaik taraf di bawah pelaksanaan Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA), dikekalkan walaupun skim itu telah dibatalkan.

Presidennya, Datuk Omar Osman berkata, ini kerana tuntutan kenaikan gred kumpulan itu, yang melibatkan jawatan juruteknik, pembantu pertanian, pembantu
veterinar serta pembantu renjer hutan, telah dilakukan kira-kira 15 tahun lepas dan hanya dilaksanakan selepas SBPA diperkenalkan.

Beliau berkata, di bawah Sistem Saraan Malaysia (SSM), jawatan juruteknik adalah mengikut Gred J17 manakala pembantu pertanian dan renjer hutan pula G17.

"Saya minta mereka jangan bimbang. Gred yang telah dinaik taraf kita hendak kekalkan. Macam juruteknik ada 45,000 orang, renjer dan pembantu pertanian ada
25,000.

"Kita hendak mereka dikekalkan di bawah penambahbaikan SSM. Kita tidak mahu mereka diturunkan gred sebab perkara tuntutan ini sudah lama dibuat," katanya
kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat khas Cuepacs hari ini.

Omar berkata selepas pelaksanaan SBPA, jawatan juruteknik Gred J17 dinaik taraf kepada Gred J27 manakala jawatan pembantu pertanian dan renjer hutan Gred
G17 dinaik taraf kepada Gred G27.

Beliau berkata Cuepacs akan mengajukan perkara itu kepada Ketua Setiausaha Negara pada pertemuan yang dijadual diadakan minggu depan.

Selain itu, katanya, Cuepacs meminta jawatan yang dijumudkan di bawah kelayakan Penilaian Menengah Rendah dikekalkan dan bagi yang tidak cukup syarat,
dikecualikan.

Semalam, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan pembatalan SBPA, dan SSM akan ditambah baik.

Perdana Menteri turut mengumumkan pelarasan gaji 13 peratus bagi Kumpulan Pengurusan dan Professional serta Kumpulan Pelaksana di Gred 1 hingga Gred 54,
dan sembilan peratus untuk gred Utama dan Khas C, B serta A.

Pelarasan gaji untuk Kumpulan Turus III serta Turus II pula sebanyak lapan peratus dan Kumpulan Turus I dan Ketua Setiausaha Negara sebanyak tujuh peratus.

Terdahulu, anggota gabungan Cuepacs iaitu Kesatuan Perkhidmatan Teknik Semenanjung tidak bersetuju dengan pemansuhan SBPA.

Setiausaha Agungnya, Samuel Devadasan berkata pendirian Cuepacs selama ini adalah untuk menamatkan SSM bagi mewujudkan sistem gaji lebih baik kepada
anggota sektor awam.

"MTSU kecewa apabila SBPA dibatalkan manakala SSM dikekalkan dengan sedikit penambahbaikan," katanya yang menyifatkan SBPA memberi semangat serta nafas baru
kepada anggota sektor awam.

"MTSU harap agar SBPA dapat dilaksanakan manakala SSM dibatalkan," katanya. - Bernama

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KUALA LUMPUR - Menteri Kesihatan berkata, terdapat keperluan untuk melatih lebih ramai ahli pediatrik dalam bidang penjagaan neonatal memandangkan kerajaan memberi tumpuan kepada peningkatan hospital ibu dan anak di seluruh negara.
  • KUALA LUMPUR - Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan merancang untuk membangunkan semula kawasan perbandaran padat yang dilihat tidak lagi sesuai untuk didiami rakyat pada masa ini.
  • KUALA LUMPUR - Kumpulan kerja Sidang Kemuncak Anti Pembiayaan Keganasan (CTF) ketiga komited untuk memperluas keanggotaan kepada semua negara anggota Asean serta New Zealand selain memperluaskan skop sidang kemuncak untuk meliputi jenayah kewangan berisiko tinggi yang lain.
  • KUALA LUMPUR - Kesepakatan Malaysia dan Indonesia untuk membebaskan nelayan kedua-dua negara yang ditahan atas kesalahan menceroboh perairan ketika menangkap ikan menunjukkan persahabatan erat antara Datuk Seri Najib Tun Razak dan Presiden Indonesia Joko Widodo.
  • KUALA LUMPUR - Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) menggalakkan pengguna perkhidmatan bas membuat laporan pelanggaran undang-undang melibatkan pengusaha bas dan pemandu melalui aplikasi MeterOn dalam telefon pintar.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.