MANILA - Balu kepada Sultan Sulu, Mohd Mahakuttah Kiram percaya pertempuran yang sedang berlaku di Sabah hanya satu drama dan menegaskan ia hanya sebagai pelan permainan untuk mendapatkan kembali hak milik mereka.

Bercakap kepada pemberita semalam, Puteri Maryam Kiram mendakwa yang dirinya juga pernah ditawar untuk menjadi sebahagian dari drama oleh pihak-pihak berkenaan satu ketika dahulu.

“Saya yakin perkara ini hanya drama selepas saya pernah duduk sekali bersama mereka.

"Saya juga bersedia untuk berunding bagi menyelesaikan konflik ini dari terus berlanjutan. Penyelesaian bersama kedua-dua belah pihak dapat dicapai,” ujar beliau dipetik The Philippine Star.

Maryam bagaimanapun tidak menjelaskan apa yang dimaksudkan sebagai "drama" tetapi mendakwa yang media turut memainkan peranan dalam mengada-adakan cerita.

Beliau yang mendakwa mewakili Kesultanan Sulu berkata ahli keluarga diraja telah menubuhkan Yayasan Diraja Kesultanan Sulu.

Maryam turut berharap dapat mengadakan perbincangan dengan pemimpin Malaysia.

Beliau turut yakin yang kerajaan Malaysia mengamalkan sikap terbuka dan mampu menyelesaikan perkara ini secara baik.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • MANILA - - Pengikut Jamalul Kiram III, yang mengisytiharkan dirinya sebagai Sultan Sulu, tidak mahu berundur dari Sabah, sebaliknya mengarahkan mereka melancarkan perang gerila terhadap pasukan keselamatan Malaysia.
  • MANILA - - Jamalul Kiram III, yang mengisytiharkan dirinya Sultan Sulu, mendakwa beliau menentang pertemuan antara Esmail Kiram III dan Kerajaan Filipina bagi menyuraikan konflik di timur Sabah.
  • MANILA - - Jabatan Hal Ehwal Luar Filipina akan memanjangkan beberapa soalan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, yang dibangkitkan oleh Jamalul Kiram III, yang mendakwa dirinya Sultan Sulu.
  • MANILA - - Seorang saudara terdekat Jamalul Kiram III disahkan ditahan polis Malaysia tetapi pihak berkuasa belum lagi dapat mengenal pasti identiti individu terbabit.
  • MANILA - - Di sebalik kesahihan Jamalul Kiram III sebagai waris Kesultanan Sulu, masih ada lagi pihak yang menuntut gelaran Sultan Sulu walaupun setakat ini tiada sebarang bukti untuk mengesahkan perkara itu.