PUTRAJAYA - Lebih 38,000 calon berjaya mendapat tempat di institusi pengajian tinggi awam (IPTA) untuk mengikuti program ijazah pertama bagi sesi akademik 2012/2013.
   
Ketua Pengarah Jabatan Pengajian Tinggi Prof Datuk Dr Rujhan Mustafa berkata mereka dipilih daripada 52,430 calon yang layak daripada 63,467 permohonan, dan surat tawaran rasmi akan dihantar mulai Isnin ini.
   
Bilangan calon yang layak menurun 1.5 peratus disebabkan beberapa faktor iaitu jenis kursus yang dipilih, mempunyai merit rendah serta tidak menduduki Malaysia University English Test, katanya pada pada sidang media, di sini hari ini.
   
Rajhan berkata daripada 38,549 yang diterima itu, 25,372 atau 65.8 peratus adalah wanita, manakala dari segi aliran pula 57 peratus daripada aliran sains dan baki beraliran sastera.
   
Prestasi calon yang berjaya mengikut kaum pula menunjukkan bumiputera mencatat 70.2 peratus (27,455), Cina (86.4 peratus atau 8,986), India (72.8 peratus atau 1,384) dan daripada kaum lain 69.8 peratus.
  
Rajhan berkata 5,154 calon ditawar mengikuti lapan kursus kompetitif iaitu perubatan (875 orang), pergigian (170), farmasi (295), undang-undang (354), kejuruteraan kimia (666), kejuruteraan mekanikal (1,071), kejuruteraan elektrik dan elektronik (919), serta perakaunan 804 calon.
   
Untuk sesi akademik kali ini sebanyak 1,682 atlet negeri dan negara, 20 calon orang kurang upaya dan 22 daripada kelompok Orang Asli turut ditawar tempat ke IPTA, katanya.
   
Sementara itu, Rajhan berkata bermula tahun ini, semua IPTA berstatus universiti penyelidikan diberi autonomi mengenai pengurusan kemasukan pelajar ke institusi masing-masing iaitu Universiti Sains Malaysia (USM), Universiti Malaya, Universiti Kebangsaan Malaysia, Universiti Putra Malaysia dan Universiti Teknologi Malaysia.
   
Sehubungan itu, sebanyak 2,015 calon yang berjaya ke IPTA akan menerima dua surat tawaran sama ada dari USM yang juga berstatus Apex (Program Pemacuan Untuk Kecemerlangan) atau IPTA lain bertaraf universiti penyelidikan.
   
Calon terbabit menerima dua tawaran kerana mereka memohon secara serentak sama ada kepada USM atau universiti penyelidikan lain, katanya.
   
Rujhan berkata calon yang menerima surat tawaran perlu membuat pengesahan setuju terima tawaran dalam tempoh 10 hari atau sebelum 22 Julai.
   
Calon juga boleh menyemak status permohonan melalui laman sesawang http://upu.mohe.gov.my, http://www.jpt.utm.my, http://jpt.uum.edu.my,
https://jpt.unimas.my, http://jpt.ums.edu.my bermula hari ini, atau menghubungi talian hotline 03-8870 6767, Helpline 03-8870 6777, talian am 03-8870 6755/6766 atau menerusi Khidmat Pesanan Ringkas dengan menaip UPU RESULT (no KP) dan SMS ke 15888.
   
Mereka juga boleh datang ke Bahagian Pengurusan Kemasukan Pelajar, Jabatan Pengajian Tinggi di Kementerian Pengajian Tinggi Presint 5 untuk membuat semakan mulai hari ini sehingga 20 Julai.
   
Calon yang gagal boleh mengemukakan rayuan dalam  tempoh 10 hari selepas keputusan rasmi diumumkan melalui e-rayuan di laman sesawang http://upu.mohe.gov.my mulai hari ini dan berakhir 22 Julai.
   
Dr Rujhan berkata tarikh pendaftaran pelajar baharu ke IPTA ialah dari 1 sehingga 2 September.
   
Mengulas perkembangan lain, beliau berkata 683 calon yang mendapat Purata Nilai Gred Kumulatif (PNGK) 3.0 ke atas gagal mendapat tempat di IPTA.
   
"Seramai 105 mendapat PNGK 3.50 hingga 3.99 dan 163 calon lagi mendapat PNGK 3.00 hingga 3.49 tidak mendapat tawaran kerana tidak bersetuju menerima program di luar pilihan mereka.
   
"Seramai 87 calon yang mendapat PNGK 3.50 hingga 3.99 dan 328 calon menerima PNGK 3.00 hingga 3.49 pula gagal mendapat tempat kerana tidak memenuhi syarat am universiti atau syarat khas program pengajian yang dipilih," katanya.
   
Katanya terdapat calon yang memperoleh PNGK tertinggi iaitu 3.96 juga gagal mendapat tempat kerana memohon mengikuti kursus perubatan di universiti penyelidikan yang mensyaratkan PNGK 4.0 untuk kursus perubatan serta tidak mahu menerima tawaran kursus yang sama di universiti lain.
- Bernama

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • PUTRAJAYA - Kerajaan tidak akan sekali-kali menyokong cadangan industri tembakau unuk mengembalikan semula bungkusan rokok 'kiddie pack' atau pek mini 10 batang bagi menangani penularan rokok haram.
  • PUTRAJAYA - Kerajaan merancang memperkenal peraturan baharu bagi memudahkan urusan pembangunan semula kawasan perumahan awam berusia lebih 25 tahun serta melindungi hak penduduk asalnya, kata Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan Tan Sri Noh Omar.
  • PUTRAJAYA - Cadangan semak semula Garis Panduan Pemaliman di Timur Selat Johor (EJS) untuk melonggarkan sekatan trafik maritim bagi kapal beroperasi pada waktu malam di perairan Singapura akan meningkatkan produktiviti dan keberkesanan pelayaran serta keselamatan keseluruhan pelayaran di sepanjang EJS, kata Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai.
  • PUTRAJAYA - Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata sesebuah negara tidak akan maju dan berjaya sekiranya peranan wanita dikesampingkan dalam arus pembangunan negara.
  • PUTRAJAYA - Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) hari ini menafikan pernah menerima sebarang permohonan baharu daripada pihak tentera untuk mendaftarkan anggota mereka sebagai pemilih atau membuka lokaliti baru di Kem Paloh, Johor dalam Rang Daftar Pemilih Tambahan (DPT) bagi suku keempat tahun 2017.