BEIJING - China mengakui terpaksa menggunakan veto Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) ke atas Syria kerana telah dipanggil sebelum penyambungan cadangan dibuat namun menambah akan memainkan peranan yang membina dalam menamatkan keganasan negara itu.

Sebelum ini, China dan Rusia menimbulkan kemarahan Amerika Syarikat (AS) dan Eropah terhadap veto mingguan, yang mana suara mereka telah menghalang percubaan PBB menamatkan hampir 11 bulan pertumpahan darah di Syria.

Jelas China, timbul ketidak wajaran terhadap resolusi yang ditekankan terhadap kerajaan Syria dan penilaian hasil terhadap dialog diantara parti-parti di Syria.

Jurucakap Kementerian Luar Negara China, Liu Weimin berkata, dia belum menerima maklumat sama ada Beijing merancang untuk menghantar seorang duta ke Syria seperti yang dilakukan Rusia.

Katanya, undian di resolusi PBB dipaksa sebelum semua pihak bersetuju mengenainya, dan menolak kritikan China memihak kepada kerajaan Presiden Bashar Assad.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • BEIJING - CHINA. Pengapit pengantin perempuan berusia 22 tahun maut selepas terjatuh dari tingkat tiga balkoni sebuah rumah semasa menyertai permainan tradisional perkahwinan Cina.
  • BEIJING - CHINA. Buat pertama kali dalam sejarah, pihak berkuasa angkasa lepas China merancang untuk menanam kentang dan membela cacing di bulan, lapor Chongqing Morning Post.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.