BEIJING - China mengakui terpaksa menggunakan veto Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) ke atas Syria kerana telah dipanggil sebelum penyambungan cadangan dibuat namun menambah akan memainkan peranan yang membina dalam menamatkan keganasan negara itu.

Sebelum ini, China dan Rusia menimbulkan kemarahan Amerika Syarikat (AS) dan Eropah terhadap veto mingguan, yang mana suara mereka telah menghalang percubaan PBB menamatkan hampir 11 bulan pertumpahan darah di Syria.

Jelas China, timbul ketidak wajaran terhadap resolusi yang ditekankan terhadap kerajaan Syria dan penilaian hasil terhadap dialog diantara parti-parti di Syria.

Jurucakap Kementerian Luar Negara China, Liu Weimin berkata, dia belum menerima maklumat sama ada Beijing merancang untuk menghantar seorang duta ke Syria seperti yang dilakukan Rusia.

Katanya, undian di resolusi PBB dipaksa sebelum semua pihak bersetuju mengenainya, dan menolak kritikan China memihak kepada kerajaan Presiden Bashar Assad.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • BEIJING - Sebuah kapal tangki yang terbakar sejak seminggu lalu selepas berlanggar dengan sebuah kapal kargo akhirnya karam semalam.
  • BEIJING - CHINA. Pihak berkuasa meteorologi China pada Isnin mengeluarkan amaran peringkat biru, berikutan cuaca sejuk yang melanda beberapa kawasan tengah, selatan dan timur laut negara itu, lapor agensi berita Xinhua.
  • BEIJING - CHINA. Seramai 22 pelancong bertuah di China dibawa ke destinasi eksotik Antartika hujung minggu lalu, menerusi penerbangan komersial pertama negara itu ke Kutub Selatan.
  • BEIJING - CHINA. Kadar latihan tentera berhampiran Taiwan yang semakin kerap oleh tentera China People's Liberation Army (PLA) menimbulkan spekulasi negara berkenaan sedang bersedia untuk menawan negara tersebut.
  • BEIJING - CHINA. Seorang lelaki yang digelar kononnya 'pemanjat bumbung pertama di China' dilaporkan telah meninggal dunia.