BEIJING - China mengakui terpaksa menggunakan veto Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) ke atas Syria kerana telah dipanggil sebelum penyambungan cadangan dibuat namun menambah akan memainkan peranan yang membina dalam menamatkan keganasan negara itu.

Sebelum ini, China dan Rusia menimbulkan kemarahan Amerika Syarikat (AS) dan Eropah terhadap veto mingguan, yang mana suara mereka telah menghalang percubaan PBB menamatkan hampir 11 bulan pertumpahan darah di Syria.

Jelas China, timbul ketidak wajaran terhadap resolusi yang ditekankan terhadap kerajaan Syria dan penilaian hasil terhadap dialog diantara parti-parti di Syria.

Jurucakap Kementerian Luar Negara China, Liu Weimin berkata, dia belum menerima maklumat sama ada Beijing merancang untuk menghantar seorang duta ke Syria seperti yang dilakukan Rusia.

Katanya, undian di resolusi PBB dipaksa sebelum semua pihak bersetuju mengenainya, dan menolak kritikan China memihak kepada kerajaan Presiden Bashar Assad.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • BEIJING - CHINA. Sepatutnya si ibu temankan anak kecik pergi tandas, tapi kerana sifat pemalas, beliau berikan mangkuk dan menyuruh anaknya kecil ke dalamnya.
  • BEIJING - CHINA. Presiden China Xi Jinping pada Isnin mengucapkan takziah kepada rakan sejawatannya dari Amerika Syarikat (AS), Donald Trump susulan kejadian tembakan di Las Vegas, lapor agensi berita China Xinhua.
  • BEIJING - CHINA. Seorang wanita di timur China memotong kemaluan anak lelakinya dipercayai semata-mata kerana mahu kembali kepada keluarga suaminya, lapor media China.
  • BEIJING - CHINA. Polis Beijing sedang menjalankan siasatan berhubung dakwaan kanak-kanak autisme didera oleh guru mereka di pusat pembelajaran pakar di bandar itu.
  • BEIJING - CHINA . Taktik pemasaran terbaru dari China menampilkan kanak-kanak dari Afrika memegang papan yang ditulis dengan ucapan pelanggan laman niaga China, Taobao.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.