BUTTERWORTH - Hasrat tiga suspek dipercayai penagih dadah untuk mengambil dadah di belakang sebuah rumah di sini gagal apabila mereka diserbu Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK).

Suspek masing-masing berusia lingkungan awal 20-an hingga 30-an itu bertindak melarikan diri sebaik menyedari kehadiran anggota AADK.

Ketua Unit Penguatkuasaan AADK Seberang Perai Utara, Lia Ket Vui @ Lias berkata, seramai lima individu diperiksa dalam Op Cegah yang dijalankan sekitar kawasan Butterworth itu.

“Empat daripada lima suspek yang ditahan itu didapati positif dadah jenis morfin dan methaphatamine.

“Kesemua suspek ditahan di bawah Seksyen 3(1) Akta Penagih Dadah 1983,” katanya.

Dalam pada itu, katanya, kerjasama daripada masyarakat untuk bersama AADK dalam memerangi dadah adalah sangat penting.

“Setakat ini usaha dan kerjasama AADK bersama komuniti yang mana melibatkan peranan pimpinan masyarakat setempat meninggalkan satu signifikan yang amat baik.

“Niat AADK adalah menolong bukan saja kepada mereka yang terlibat dalam penyalahgunaan dadah akan tetapi keluarga mereka dan juga komuniti di sesebuah kawasan itu,” katanya.

Menurutnya, masyarakat harus sentiasa peka dan prihatin akan segala isu melibatkan penyalahgunaan dadah ini dan sentiasa membantu menyalurkan maklumat kepada AADK.

“Dengan kerjasama yang erat antara AADK dan masyarakat secara langsung ia dapat mengurangkan lagi kadar kes melibatkan penagihan dadah masa kini,” katanya.