LUNAS - Pertubuhan Prihatin Kebaktian Masyarakat Kulim (PPKM) menahan sepasang kekasih berusia 14 dan 16 tahun dalam lubang relung air yang ditinggalkan di belakang premis memproses getah beku di Paya Besar kira-kira jam 2 petang semalam. 

 
Pengurus kilang yang enggan identitinya didedahkan berkata, dia ternampak beberapa pekerjanya memanjat tebing kilang dan mengintai ke luar premis, manakala salah seorang daripadanya memaklumkan kepadanya berhubung perbuatan pasangan terbabit yang sedang berasmara.
 
“Ini bukan kali pertama pasangan ini melakukan perbuatan sumbang di sini. Sehingga kini pekerja di kilang saya telah menemui mereka sebanyak tiga kali. 
 
“Saya terkejut apabila pekerja saya memaklumkan pasangan itu sedang berbaring sambil berasmara. Saya kemudian memaklumkan kepada unit MPV untuk mengambil tindakan lanjut terhadap pasangan itu,” katanya.
 
Dalam pada itu, pengurus terbabit berharap pihak terlibat melihat permasalahan perlakuan seks kalangan remaja bawah umur terutama pelajar sekolah dengan lebih serius, bagi mengelakkan berlakunya kes buang anak, rogol dan lain-lain melibatkan mereka.
 
Difahamkan pihak PPKM menyerahkan kes kepada anggota unit MPV untuk tindakan lanjut sejurus penahanan itu. 
 
Ketua Polis Daerah Kulim, Superitendan Ghuzlan Saleh berkata, sehingga kini tidak ada sebarang laporan polis dibuat oleh mana-mana pihak terlibat. 
 
Menurutnya polis akan menjalankan siasatan jika ada laporan dibuat terhadap mangsa terlibat.
 
“Perlakuan seks remaja bawah umur sama ada pasangan perempuan rela ataupun tidak, ia akan diklasifikasikan sebagai rogol dan ini merupakan kesalahan jenayah serius. 
 
“Bagaimanapun waris harus membuat laporan polis untuk membolehkan siasatan dijalankan. Sehingga kini kebanyakan kes rogol melibatkan pasangan kekasih bawah umur berlaku kerana suka sama suka,” katanya.
 
Katanya, gejala ini mula menular ke pelajar sekolah rendah dan ibu bapa perlu memberikan didikan agama yang sempurna supaya mereka tidak mudah terlibat dalam sebarang perlakuan berunsurkan maksiat dalam usia muda.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • LUNAS - Seorang cucu sanggup melepaskan pekerjaan semata-mata untuk menjaga neneknya yang menghidap pelbagai jenis penyakit di Kampung Batu Lapan, dekat sini.
  • LUNAS - Seorang penebang pokok maut ketika melakukan kerja memotong pokok kelapa setinggi lima meter berhampiran Klinik Kesihatan Lunas, di sini, petang semalam.
  • LUNAS - Dua sahabat mengalami kerugian hampir RM30,000 apabila sebahagian rumah dan sebuah kereta mereka dihempap pokok kelapa sawit yang tumbang dalam kejadian ribut di Taman Sejahtera Jaya, pagi, kelmarin.
  • LUNAS - Jambatan yang menghubungkan Kampung Keladi dengan Kampung Seberang Keladi telah siap dibina dan ia boleh digunakan penduduk, bagaimanapun terdapat kesan hakisan dan retak pada bahagian konkrit jambatan itu.
  • LUNAS - Seorang tukang masak di sebuah restoran ditahan kerana memiliki motosikal curi di Taman Makmur di sini, semalam.