TUMPAT - Warga Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) Tumpat, di sini, menerima kejutan apabila mendapati beberapa ayat suci hilang daripada al-Quran milik surau di institusi pengajian peringkat menengah itu.

Imam solat terawih di surau MRSM Tumpat, Mohamad Deraman berkata, dua muka surat al-Quran terbabit yang didapati hilang adalah surah Al-Fatihah dan surah Al-Baqarah.

Menurutnya, ketika meneliti al-Quran bersaiz 4x8 inci itu, dia mendapati ayat 1 hingga 7 surah Al-Fatihah hilang manakala pada surah Al-Baqarah pula, ayat 1 hingga 4 didapati hilang.

"Pada surah Al-Fatihah, yang tinggal hanya kalimah ALLAH dan bunga-bunga akhir ayat. Pada surah Al-Baqarah pula, tinggal hanya perkataan ALLAH dan Robbihin, iaitu nama-nama ALLAH.

"Saya harap perkara ini tidak disalah tafsir, sebaliknya diambil sebagai peringatan oleh seluruh umat Islam agar memperbanyakkan amalan membaca al-Quran," katanya.

Kejadian itu turut disedari oleh salah seorang pelajar MRSM Tumpat ketika ingin membaca al-Quran itu pada hari ketiga Ramadan.

Al-Quran berusia lebih 10 tahun itu diserahkan kepada Mohamad yang merupakan bekas imam Masjid As-Somadi, Geting, dekat sini dan disimpan di rumahnya di Kampung Neting.

Kata Mohamad, ini kali kedua dia melihat kejadian ayat al-Quran hilang kerana kejadian sama pernah dilalui ketika belajar di Pondok Pasir Tumboh pada 1998.
 

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • PASIR PUTEH - Tiga sekeluarga yang mengalami masalah penglihatan tidak pernah menjadikan kekurangan itu sebagai alasan untuk meninggalkan al-Quran malah ia kekal sebagai amalan harian keluarganya.
  • TUMPAT - Rumah Kebajikan Anak Yatim dan Dhuafa’ Siti Aminah di Kampung Pasir Pekan, sentiasa menggalakkan penghuninya untuk mendampingi al-Quran setiap masa.
  • KUALA KUBU BHARU - Darul Quran Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) Kuala Kubu Bharu berjaya melahirkan graduan autisme yang pertama apabila menamatkan pengajian tahfiz dengan keupayaan menghafal 30 juzuk al-Quran.
  • KUALA KETIL - BN mahu menjadikan Dun di sini sebagai hab ilmu al-Quran serta melahirkan lebih ramai golongan alim ulama bermula dengan penganjuran Majlis Konvokesyen Huffaz Permata Al-Quran Kali Ke- 6 pada 18 dan 19 Ogos depan.
  • KOTA BHARU - Persatuan Kereta Sewa Bandar Baru Kubang Kerian menjadikan al-Quran sebagai panduan dalam pekerjaan, memandangkan mereka sering berhadapan dengan penumpang pelbagai kerenah, bukan sahaja dari Kelantan, tetapi juga pelancong luar negara.