Jamal tarik balik permohonan bicara bersama kes dua bekas menteri

No Image Caption
A
A
A

KUALA LUMPUR - Ketua UMNO Bahagian Sungai Besar Datuk Seri Jamal Md Yunos hari ini menarik balik permohonannya supaya kes saman fitnah yang difailkan dua bekas menteri terhadapnya berhubung dana Yayasan Warisan Anak Selangor (Yawas) dibicarakan bersama.

Bekas Menteri Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim Yeo Bee Yin dan bekas Menteri Industri Utama Teresa Kok Suh Sim memfailkan saman itu secara berasingan pada 2017 selepas mendakwa Jamal mengeluarkan kenyataan berbaur fitnah terhadap mereka berhubung penyalahgunaan dana Yawas.

Peguam Mohammed Nasser Yusof yang mewakili Jamal memberitahu Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Rozana Ali Yusoff bahawa anak guamnya mengarahkan permohonan itu ditarik balik atas alasan perkembangan terbaru dalam pentadbiran negara menyebabkan saksi-saksi defendan (Jamal) ditukar daripada saksi sepina kepada saksi berpenyata atau sukarela.

Peguam Tan Han Sam yang mewakili Bee Yin, tidak membantah permohonan berkenaan.

Mahkamah kemudian membenarkan permohonan Jamal dan menetapkan 21 April ini untuk pengurusan kes bagi menetapkan tarikh perbicaraan kes saman Bee Yin terhadap Jamal.

Hari ini sepatutnya ditetapkan untuk keputusan permohonan Jamal supaya kedua-dua kes saman fitnah yang difailkan dua bekas menteri itu terhadapnya dibicarakan bersama atau sebaliknya.

Kes saman difailkan Bee Yin didengar di hadapan Hakim Rozana manakala kes saman difailkan Kok didengar di hadapan Pesuruhjaya Kehakiman Mahkamah Tinggi Quay Chew Soon.

Peguam Mohammed Nasser yang ditemui Bernama selepas prosiding berakhir memberitahu tujuan anak guamnya sebelum ini memohon dua kes itu dibicarakan bersama bagi menjimatkan kos dan masa mahkamah dan berikutan saksi sepina ditukar menjadi saksi berpenyata, isu kos sudah tidak timbul lagi.

Artikel Berkaitan:

Bee Yin dan Teresa selaku plaintif memfailkan saman itu, masing-masing pada 14 Jun dan 6 April 2017 dengan menamakan Jamal selaku defendan tunggal.

Dalam kedua-dua saman itu, Bee Yin dan Teresa mendakwa Jamal telah mengeluarkan kenyataan berbaur fitnah terhadap mereka berkaitan dana Yawas dan kenyataan berkenaan disiarkan oleh media cetak dan elektronik termasuk di Facebook milik Jamal.

Kedua-dua plaintif mendakwa kenyataan fitnah itu antara lain memberikan gambaran bahawa mereka telah menyalahgunakan dana tersebut untuk kegunaan sendiri dan seorang yang tidak beretika serta tidak boleh dipercayai.

Bee Yin dan Teresa, masing-masing menuntut ganti rugi am RM5 juta dan RM1 juta, ganti rugi pampasan, ganti rugi teruk dan teladan serta perintah injunksi bagi menghalang defendan atau mana-mana ejennya daripada menerbitkan semula kenyataan fitnah berkenaan. -Bernama