X

Kindly register in order to view this article
!

Apa sebab Tun M letak jawatan?

Kadir
A
A

SHAH ALAM - Tun Dr Mahathir Mohamad meletakkan jawatan kerana ada pemimpin Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) lebih mendengar cakap setiausaha politik beliau.

Bagaimanapun Ahli Majlis Tertinggi Bersatu, Datuk A Kadir Jasin yang mengulas tentang pertemuan pemimpin Bersatu di rumah Dr Mahathir pagi tadi tidak menjelaskan dengan lebih lanjut siapa setiausaha politik yang dimaksudkannya.

"Mereka datang untuk merayu dengannya (Dr Mahathir) untuk menarik balik keputusannya, meletakkan jawatan sebagai pengerusi parti itu.

"Beliau mengemukakan peletakan jawatannya kerana beliau merasakan majoriti ahli Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) mendengar lebih banyak daripada setiausaha politik daripada beliau.

"Beliau merujuk kepada perbahasan yang hangat pada mesyuarat pada hari Ahad lalu yang memutuskan masa depan Bersatu dalam Pakatan Harapan (PH)," katanya dalam blognya di sini hari ini.

Kadir berkata, pada mesyuarat itu, Dr Mahathir menjelaskan yang beliau telah diberikan mandat yang besar pada Mesyuarat Majlis Presiden PH dan merayu supaya anggota MPT Bersatu tidak memaksa beliau melanggar janji untuk melepaskan jawatan itu kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim selepas Sidang Kemuncak Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (APEC) pada November nanti.

Selain itu, Dr Mahathir turut menegaskan bahawa golongan penjahat, kleptokrat, orang kena tuduh (OKT) dan yang umumnya korup tidak dialu-alukan.

"Dengan melihat perkara-perkara ini, Dr Mahathir tidak melayan rayuan mereka sebagai perkara yang mendesak. Ia sepatutnya begitu. Terdapat banyak perkara penting yang memerlukan perhatiannya.

"Ini termasuk menguruskan ekonomi, menstabilkan pasaran modal, meneruskan pakej rangsangan ekonomi yang dicadangkan, berunding dengan penjawat awam teratas dan pemimpin-pemimpin parti politik utama," ujar beliau.

Menurut Kadir, agenda terakhir Dr Mahathir ialah membantu beliau memahami dengan lebih jelas sejauh mana sokongan yang dinyatakan untuknya dan dari situ untuk merancang langkah seterusnya.

"Sebagai contoh, adakah mereka menyokongnya kerana mereka benar-benar mahu dia terus memimpin negara atau kerana mereka tidak mahu musuh mereka mendapat sokongan untuk menjadi Perdana Menteri?

"Sekiranya sokongan itu tulen dan tidak ada pesaing lain, dia boleh mula membentuk kerajaan baharu. Ramai orang kini bercakap mengenai kerajaan perpaduan yang akan memecahkan jurang politik dan mungkin akan disertai oleh orang luar," katanya.

ARTIKEL BERKAITAN: Ahli Parlimen BN, Pas tiba di PWTC

Pemimpin tertinggi politik keluar, masuk bangunan Putra Perdana

Politik Malaysia, percaturan seterusnya dinanti

Semua MP akan ditemuduga secara 'personal' oleh Agong