[VIDEO] Surau lebih 100 tahun dibaik pulih demi hidupkan ibadah

A
A
A

KUALA TERENGGANU - [DIKEMAS KINI] Sebuah surau berusia lebih 100 tahun di Kampung Losong Hj Long di sini kini persis sebuah 'istana lama' selepas melalui proses baik pulih selama lebih setahun.

Mengekalkan konsep binaan rumah tradisional Terengganu, Surau Haji Wan Abdul Latif yang dinamakan sempena nama pengasasnya, Tuan Guru Haji Wan Abdul Latif Haji Wan Endut iaitu seorang ilmuan dan tokoh agama terkenal suatu ketika dahulu.

Pengerusi surau, Wan Mohd Azam Wan Long, 63, berkata, usaha itu direalisasikan oleh waris pengasas surau tersebut untuk dimanfaatkan bagi menghidupkan ibadah dan majlis ilmu sepanjang hari.

"Kita tiada niat untuk uar-uarkan kecantikan dan keunikan surau ini kerana tumpuan utama diberikan ialah untuk menghidupkan solat lima waktu secara berjemaah di surau berkenaan.

"Kita juga meletakkan sasaran lebih tinggi iaitu mahu ia diimarahkan dengan ibadah 24 jam sebagaimana zaman baginda Nabi Muhammad SAW dan para sahabat," katanya ketika ditemui Sinar Harian di sini pada Jumaat.

Menurut Wan Mohd Azam, surau berkenaan terletak berdekatan dengan pusat pengajian tahfiz al-Quran untuk memberi manfaat kepada golongan pelajar dan penduduk kampung.

"Ada beberapa aktiviti di surau ini antaranya kita ada buat bacaan hadis berjemaah sekitar 30 minit setiap hari selepas solat Asar.

"Kita juga berhasrat mengadakan jamuan seminggu sekali untuk menarik orang datang ke surau ini di samping turut menziarahi penduduk-penduduk kampung di sini, " katanya.

Artikel Berkaitan:

Suasana di surau Haji Wan Abdul Latif yang kelihatan tenang berlatar belakang pemandangan yang cantik dan harmoni.
Suasana di surau Haji Wan Abdul Latif yang kelihatan tenang berlatar belakang pemandangan yang cantik dan harmoni.

Wan Mohd Azam memberitahu, terdapat kira-kira 200 buah keluarga yang tinggal di kawasan kampung itu dan ia mencukupi untuk memastikan surau tersebut sentiasa 'dihidupkan'.

"Kalau boleh setiap yang sudah akil baligh dapat solat berjemaah di surau kami ini terutama kepada penduduk di sekitar kampung ini," katanya.

Sementara itu, wakil Arkitek Punca Cipta, Mohd Solleh Saad berkata, surau berkeluasan 9.4 meter panjang dan 7.9 meter lebar itu boleh muatkan kira-kira 100 jemaah dalam satu-satu masa.

Katanya, pembinaan surau itu berkonsepkan rumah tradisional Terengganu daripada seni binaan Rumah Tele atau rumah bujang selasar berserambi.

"Antara keistimewaan surau ini, dinding janda berhias dan terdapat ukiran yang cantik. Tele itu sendiri bermaksud sesuatu yang luas.

"Material yang digunakan ialah 90 peratus kayu cengal baharu yang ditempah khas mengikut saiz manakala 30 peratus lagi menggunakan kayu lama yang masih elok.

"Berdasarkan ketahananan pula, kita jangka ia mampu bertahan 200 hingga 300 tahun akan datang jika ia tidak berlaku apa-apa yang boleh merosakkan struktur surau ini," ujarnya.

Menurut Mohd Solleh, pembinaan surau bermula tahun 2019 namun terpaksa ditangguhkan kerana penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ketika penularan pandemik Covid-19.

Gambaran keseluruhan binaan Surau Haji Wan Latif yang dibaik pulih yang dianggarkan berusia lebih 200 tahun.
Gambaran keseluruhan binaan Surau Haji Wan Latif yang dibaik pulih yang dianggarkan berusia lebih 200 tahun.

"Kerja-kerja pembinaan semula surau bermula pada September 2022 sehinggalah ia disiapkan dan dirasmikan pada 2 November lalu.

"Sekitar setahun dua bulan masa diambil untuk siapkan sepenuhnya surau ini.

"Antara cabaran pembinaan melibatkan material kayu yang digunakan kerana berasal dari surau lama yang telah beberapa kali diubah suai.

"Kita menggunakan lima hingga enam orang tukang daripada berlainan bidang kepakaran.

"Untuk struktur lain dan pembinaan dinding surau pula tukang yang lain," katanya.

Wan Mohd Azam (kanan) dan Sollah berbual di tangga surau yang terletak di Kampung Losong Masjid, di Kuala Terengganu.
Wan Mohd Azam (kanan) dan Sollah berbual di tangga surau yang terletak di Kampung Losong Masjid, di Kuala Terengganu.

Bagi memastikan keaslian seni bina surau itu terpelihara, Mohd Solleh berharap surau tersebut dapat dilindungi oleh agensi berkaitan bagi mengekalkan binaan asalnya.

"Jika tidak dijaga, kita khuatir terdapat penambahan atau apa-apa perubahan yang sekali gus akan mengubah bentuk asal surau ini pada masa akan datang," katanya.

Berdasarkan sejarah, Tuan Guru Haji Wan Abdul Latif merupakan ulama terkemuka suatu masa dahulu yang berasal dari Pattani dan telah membuka pengajian secara pondok untuk meluaskan pengajian ilmu agama di kampung berkenaan.

Allahyarham dilahirkan sekitar 1837 dan meninggal dunia akhir 1800 atau awal 1900 serta makamnya terletak bersebelahan surau tersebut.