X

Kindly register in order to view this article
!

Usaha perkenal konsep Rahmatan Lil Alamin di peringkat dunia

Foto Bernama
A
A

KUALA LUMPUR - Malaysia akan mengorak langkah mempromosi konsep 'Rahmatan Lil Alamin' (rahmat untuk semua) di peringkat antarabangsa melalui pembabitan Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP).

Pengerusi MAIWP, Datuk Seri Syed Hussien Alhabshee berkata, ini akan dilakukan dengan sesi libat urus di beberapa universiti terkenal antarabangsa.

Menurutnya, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Agama), Datuk Seri Dr Mujahid Yusof dijangka memenuhi jemputan untuk memperkatakan tentang konsep itu di Universiti Cambridge, United Kingdom pada 11 November depan.

Beliau turut berkata, usaha itu akan disusuli di universiti terkemuka lain seperti Harvard, Columbia Stanford dan Berkeley.

“MAIWP memilih top universiti ini supaya kita dapat membentangkan konsep Rahmatan Lil Alamin dengan lebih mendalam lagi kepada masyarakat luar," katanya pada sidang akhbar mengenai ‘Pengantarabangsaan Rahmatan Lil Alamin’ di sini hari ini.

Menurutnya, pada Disember ini MAIWP akan menganjurkan pertemuan bersama wakil dari negara-negara Asia Pasifik bagi mengetengahkan konsep Rahmatan Lil Alamin. - Bernama