X

Kindly register in order to view this article
!

Kerajaan mahu syarikat swasta terlibat penanaman sayur besar-besaran

Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad serta Menteri Luar Datuk Saifuddin Abdullah semasa Majlis Minum Petang dan Dialog Bersama Diaspora Malaysia di Azerbaijan hari ini. -Foto Bernama
A
A

BAKU - Kerajaan menggalakkan syarikat-syarikat swasta dan syarikat milik kerajaan seperti Khazanah Nasional Bhd membuat pelaburan dalam penanaman buah-buahan dan sayur-sayuran secara besar-besaran untuk mengurangkan bil import makanan yang mencecah RM60 bilion.

Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata pada masa ini syarikat-syarikat besar hanya mengusahakan kelapa sawit dan getah secara besar-besaran dan terdedah kepada harga pasaran yang tidak menentu sedangkan potensi untuk penanaman sayur-sayuran dan buah-buahan amat besar.

"Hari ini saya lawat Greentech Farm yang menekankan pertanian moden, mampu keluarkan banyak jenis ​​​​​​​sayuran seperti tomato, terung, cili yang dieksport ke Rusia dan mendapat pulangan baik," katanya ​​​​​​​pada sidang media bersama wartawan Malaysia di sini hari.

Pada pagi Sabtu, Dr Mahathir, yang berada di sini untuk menghadiri Sidang ​​​​​​​Kemuncak Pergerakan Negara-Negara Berkecuali (NAM) ke-18, melawat Green Tech Farm milik Azersun Holding seluas 35 hektar yang menggunakan teknologi canggih dalam penghasilan sayur-sayuran organik seperti tomato, terung, ​​​​​​​timun dan cili.

Ditanya sama ada kerajaan akan menggalakkan Khazanah Nasional membuat pelaburan dalam sektor penanaman sayur-sayuran dan tidak hanya menumpukan kepada pelaburan di luar negara, Dr Mahathir berkata kerajaan tidak mempunyai halangan jika Khazanah ​​​​​​​mahu berbuat demikian.

"Khazanah boleh jika perlu, tetapi bukan hanya kerajaan, pihak swasta juga perlu menceburi bidang ini. Dulu Khazanah (membuat pelaburan di luar negara) kerana iklim pelaburan dalam negara tidak begitu baik dan pemerintah dulu ​​​​​​​tidak beri galakan," tambah beliau.

Menurut Dr Mahathir, penglibatan syarikat-syarikat swasta digalakkan kerana pelaburan besar diperlukan jika mahu mengikut contoh Green Tech Farm, dan pelaburan besar-besaran di Malaysia kini terikat ​​​​​​​kepada penanaman kelapa sawit dan getah sahaja.

Mengenai kekecewaan beliau dengan graduan yang mahir dalam bidang pertanian tetapi hanya mahu bekerja dengan ​​​​​​​kerajaan, Dr Mahathir berkata sikap itu perlu diubah.

"Saya ada lawat ladang Universiti Putra Malaysia, dulu Universiti Pertanian Malaysia. Tanam-tanaman di sana ​​​​​​​cukup baik, teratur dan hasilnya baik. Bagaimanapun, di luar ‘experiment’, graduan tidak mahu terlibat (dalam penanaman) tapi ​​​​​​​mahu kerja dengan kerajaan dan di pejabat," katanya.

Dr Mahathir berkata kemahiran yang dipelajari mereka tidak digunakan sepenuhnya dan ini tidak membantu ​​​​​​​pertumbuhan ekonomi negara. -Bernama


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus