'Jho Low sediakan lawatan ke China untuk Najib, bukan saya'

No Image Caption
A
A
A

KUALA LUMPUR - Bekas pegawai khas kepada Datuk Seri Najib Tun Razak memberitahu Mahkamah Tinggi di sini hari ini bahawa beliau tidak menyediakan laporan berhubung lawatannya ke China pada bulan Jun 2016 untuk Najib, tetapi ahli perniagaan dalam buruan Low Taek Jho atau Jho Low yang menyediakannya.

Datuk Amhari Efendi Nazaruddin, 43, berkata, laporan bertajuk "Update On China-Malaysia Economic Program: 18 July 2016" (Laporan Kemas Kini Mengenai Program Ekonomi China-Malaysia 18 Julai 2016) itu telah dikongsikan dengan Najib dan beliau memaklumkan maklumat yang kemas kini kepada bekas Perdana Menteri itu sebaik pulang daripada mesyuarat itu kerana beliau dihantar secara peribadi sebagai wakil khas kepada Najib.

Beliau berkata demikian ketika diperiksa balas oleh ketua peguam bela Najib Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah pada hari kesembilan perbicaraan bekas Perdana Menteri itu berhubung kes 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Saksi pendakwaan kelapan itu, dalam keterangannya sebelum ini, memberitahu mahkamah yang beliau telah menerima dokumen sama ada daripada Jho Low menerusi e-mel secara peribadi atau daripada bekas pengarah 1MDB Terence Geh.