X

Kindly register in order to view this article
!

Selasa | 18 Januari 2022

Kadar rekod kemiskinan di Malaysia tidak tepat: PBB

Kenyataan media mengenai laporan PBB terhadap kemiskinan tegar dan hak asasi manusia di Malaysia.
A
A

KUALA LUMPUR - Keyakinan Malaysia bahawa negara ini mempunyai kadar kemiskinan paling rendah adalah tidak tepat kerana kaedah pengiraan kemiskinan yang digunakan lebih sesuai untuk era 1970-an, kata seorang pegawai kanan Persatuan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Philip Alston.

Dalam misi kajiannya di Malaysia selama 11 hari di Kuala Lumpur, Selangor, Sarawak, Sabah dan Kelantan, Alston mendapati tahap kemiskinan lebih realistik dalam negara adalah sekitar 15 hingga 20 peratus.

Menurutnya, Malaysia menggunakan garis kemiskinan yang terlalu rendah, yang tidak mencerminkan kos sara hidup dan tidak termasuk penduduk yang terdedah dalam angka rasminya.

"Walaupun Malaysia telah mencapai pertumbuhan yang tidak dapat dinafikan dalam usaha mengurangkan kemiskinan dalam tempoh 50 tahun lalu, namun kadar kemiskinan telah dibasmi atau wujud hanya di sebahagian kecil di kawasan luar bandar tidak tepat dan telah mengakibatkan kegagalan dalam penggubalan dasar," katanya.

Alston yang merupakan pelapor khas PBB mengenai kemiskinan yang melampau dan hak asasi manusia berkata, kadar kemiskinan rasmi Malaysia turun dari 49 peratus pada 1970 kepada hanya 0.4 peratus pada 2016.

Bagaimanapun katanya, garis kemiskinan nasional sebanyak RM980 setiap isi rumah sebulan, secara dasarnya akan melihat keluarga bandar yang tinggal empat orang hanya boleh membelanjakan RM8 seorang sehari.

“Dapatan ini menunjukkan garis kemiskinan yang teruk bagi sebuah negara yang memegang status berpendapatan tinggi, malah kebanyakan kajian bebas telah mencadangkan kadar kemiskinan yang lebih realistik sebanyak 16 hingga 20 peratus dengan kira-kira sembilan peratus isi rumah hidup kurang daripada RM2,000 sebulan,” katanya.

Alston dalam laporannya menegaskan, kadar kemiskinan sebenarnya jauh lebih tinggi daripada angka rasmi dan kerajaan perlu menilai semula bagaimana mereka mengukur kemiskinan sehingga kesulitan yang dihadapi oleh kebanyakan rakyat Malaysia tidak dirumuskan dengan penjelasan statistik.

Beliau juga menggesa kerajaan untuk segera menimbang semula pendekatannya jika negara itu membuat pembetulan mengenai situasi sebenar mengenai kemiskinan.

"Walaupun terdapat penjagaan kesihatan yang hampir menyeluruh dan kadar pendaftaran sekolah tinggi untuk warganegara serta ekonomi yang semakin meningkat, sebahagian besar penduduk masih tercicir. Ramai rakyat yang hidup di atas garis kemiskinan rasmi adalah sebenarnya dalam kemiskinan," katanya.

Alston menambah, pengurangan jumlah laporan mengenai kadar kemiskinan juga telah menyebabkan kurang pelaburan dalam pembasmian kemiskinan, dan jaringan keselamatan sosial yang tidak mencukupi, sekali gus tidak memenuhi keperluan rakyat.

Katanya, sistem perlindungan sosial yang tidak teratur membuatkan hak orang ramai untuk makanan, perumahan dan pendidikan dalam situasi yang berisiko.

Alston juga menegaskan bahawa orang-orang miskin di Malaysia, terutamanya orang asli menderita pelanggaran hak-hak sivil dan politik yang tidak seimbang.

Menurutnya, kadar kemiskinan orang asli jauh lebih tinggi dan walaupun komitmen yang dipuji oleh kerajaan untuk memastikan hak mereka, tanah adat masyarakat pribumi masih di bawah kawalan, membahayakan mata pencarian mereka, keselamatan makanan dan akses kepada ubat-ubatan tradisional.

"Saya berasa gementar mendengar pegawai negeri bercakap tentang keperluan masyarakat pribumi untuk 'menyesuaikan diri' dan berpindah ke kawasan bandar untuk mendapatkan hak mereka," katanya.

Alston menambah, ramai bukan warganegara termasuk pendatang, pelarian dan orang tanpa warganegara yang dihalang daripada sistem sekolah awam, menghadapi halangan yang teruk untuk mengakses penjagaan kesihatan dan sering tidak dapat bekerja secara sah, dikecualikan daripada statistik kemiskinan rasmi.

"Kerajaan perlu segera mengkaji semula bagaimana ia mengukur kemiskinan untuk menjadikannya sesuai dengan kos hidup negara, dan ia harus termasuk kumpulan bukan warganegara yang terdedah dalam langkah baru.

"Ia juga sepatutnya berhenti mengawal maklumat sewenang-wenangnya kerana maklumat ini bertujuan kita memahami kemiskinan dan ketidaksamaan, seperti tinjauan mikrodata isi rumah,” katanya.

Alston berkata, Malaysia telah membuat kemajuan sebenar dalam pelbagai komitmen progresif, tetapi kerajaan tidak boleh menafikan kewujudan orang miskin dan terpinggir.

"Sebaliknya, ia perlu meningkatkan usaha untuk memenuhi hak mereka," katanya.

Alston berkata, beliau akan membentangkan laporan komprehensif dengan kesimpulan dan cadangannya kepada Majlis Hak Asasi Manusia di Geneva pada Jun tahun hadapan.


Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!